VOETBAL15 feb '16 18:39

KNVB stemt op Infantino bij opvolging Blatter

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - De KNVB steunt de kandidatuur van Gianni Infantino om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

EPA
EPA

Bondsvoorzitter Michael van Praag maakte maandag in Zeist bekend dat Nederland op 26 februari, bij de verkiezing in Zürich, stemt op de 45-jarige Zwitser. Infantino heeft al de steun van de UEFA, de Europese voetbalbond.

,,We hebben de programma’s van alle kandidaten bekeken. Dat van hem is veruit het beste en komt ook het meest overeen met onze eigen visie. Infantino is voor transparantie, wil bezuinigen en komt op voor financiële steun aan bonden die dat nodig hebben'', verduidelijkte Van Praag de keuze van zijn bond. Vertegenwoordigers uit het betaalde en het amateurvoetbal beoordeelden de programma's van de vijf kandidaten om Blatter op te volgen bij de FIFA.

De Zwitser werkt momenteel als secretaris-generaal bij de Europese federatie UEFA, waar ook Van Praag actief is. Die kent hem al zeven jaar. ,,We hebben bij de UEFA altijd prettig samengewerkt. Infantino heeft veel ervaring. Hij komt na wat hij zegt. Daarnaast is hij een harde werker, heeft goede ideeën en heeft geen verleden bij de FIFA. Kortom op hem valt niets aan te merken. Een onberispelijke man en een oprecht mens, die onze steun ten volle verdient.’’

Concurrenten

Infantino lijkt de voornaamste concurrent voor de favoriet, sjeik Salman Bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein. Die kreeg eerder al de steun van onder meer de Afrikaanse landen, Infantino lijkt op Zuid- en Midden-Amerika te kunnen rekenen. De andere kandidaten zijn Jérôme Champagne (57) uit Frankrijk, Tokyo Sexwale (62) uit Zuid-Afrika en prins Ali bin Al-Hussein (40) uit Jordanië.

Hoe groot de kans is dat Infantino op 26 februari daadwerkelijk de opvolger wordt van Blatter, durft Van Praag niet te voorspellen. ,,Daar waag ik me niet aan. Het recente verleden heeft geleerd dat je niet altijd van toezeggingen van voetbalbonden op aan kunt als er echt gestemd moet worden''.

Gerelateerde artikelen