VOETBAL19 jan '16 14:34

Infantino pleit voor WK in diverse landen

Auteur: ANP Nieuws

NYON (ANP) - Gianni Infantino voelt er wel iets voor om een wereldkampioenschap voetbal te verspreiden over meerdere landen.

EPA
EPA

Niet één of twee organisatoren, zoals in 2002 Japan en Zuid-Korea, maar een hele regio moet volgens de kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA de kans krijgen WK-wedstrijden te huisvesten.

,,De FIFA zou die mogelijkheid moeten onderzoeken'', schrijft de Zwitser in zijn dinsdag gepubliceerde manifest, waarmee hij de 209 landen van de FIFA wil overtuigen op hem te stemmen. ,,Een hele regio van verschillende landen moet kunnen profiteren van de WK-organisatie.'' Eerder al had Infantino gepleit voor uitbreiding van het WK met acht landen naar veertig deelnemers, iets wat ook al onderdeel is van de hervormingsplannen van de FIFA.

Infantino (45) is naar voren geschoven door de Europese bond UEFA, waar hij werkt als secretaris-generaal onder voorzitter Michel Platini. De Fransman wilde zelf voor het voorzitterschap van de FIFA gaan, maar een schorsing vanwege frauduleuze handelingen houdt dat tegen. Infantino neemt het bij de verkiezing op 26 februari op tegen vier andere kandidaten: prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale, sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa en Jérôme Champagne.

De kale Zwitser van Italiaanse afkomst pleit verder voor meer technologische hulpmiddelen in het voetbal, een beter begrijpelijke opzet van de wereldranglijst en een transparant transfersysteem. Op dezelfde dag dat Infantino zijn ideeën presenteerde, liet de Duitse bond DFB doorschemeren zo goed als zeker op hem te gaan stemmen. De KNVB, die altijd achter Platini stond, heeft zich nog niet uitgesproken. De Europese landen komen eind deze week bijeen voor overleg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen