VOETBAL22 jan '16 17:05

UEFA-bestuur steunt FIFA-kandidaat Infantino

Auteur: ANP Nieuws

NYON (ANP) - Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA steunt de poging van Gianni Infantino om voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA te worden.

EPA
EPA

De 45-jarige Zwitser van Italiaanse afkomst presenteerde vrijdag in Nyon zijn plannen aan de Europese bestuurders, onder wie Michael van Praag, één van de vijf vicevoorzitters. Het bestuur sprak daarna unaniem de steun uit aan Infantino, die bij de UEFA werkt als secretaris-generaal.

De kale Zwitser, tot voor kort rechterhand van de inmiddels geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini, is vooral bekend van de lotingen die hij verricht voor de Europese bekertoernooien. Infantino werd door Europa naar voren geschoven, nadat Platini in opspraak was geraakt vanwege een dubieuze deal met Sepp Blatter.

Infantino geniet ,,overweldigende'' steun onder de 53 landen van de UEFA die mogen stemmen bij de FIFA-verkiezing. De bonden van onder meer Duitsland, IJsland, Portugal en Zwitserland hebben al openlijk uitgesproken op 26 februari op hem te gaan stemmen. De KNVB beslist volgens een woordvoerder officieel pas tijdens de vergadering van het bondsbestuur, op 15 februari, welke kandidaat het gaat steunen. De Nederlandse bond stond lang achter Platini, maar die heeft zich teruggetrokken als kandidaat nadat de ethische commissie van de FIFA vorige maand had besloten hem voor acht jaar te schorsen.

Naast Infantino hebben nog vier mannen zich kandidaat gesteld om Blatter op te volgen als hoogste voetbalbaas: de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika en sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein. Op 26 februari is het woord aan de 209 landen die bij de FIFA zijn aangesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen