VOETBAL11 apr '16 22:04Aangepast op 14 apr '16 10:29

Sparta als outsider wel succesvol

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Sparta keerde maandag na een afwezigheid van zes jaar terug in de eredivisie.

ANP
ANP

De oudste club uit het betaalde voetbal hikte al een paar jaar tegen promotie aan. In 2013 ging het in de play-offs in de laatste minuut mis tegen Roda JC, het jaar erop werden de Spartanen afgetroefd door FC Dordrecht. Vorig jaar miste de ploeg de play-offs.

Maar dit jaar, onder leiding van de halverwege vorig seizoen aangestelde trainer Alex Pastoor, verliep vlotjes voor de ploeg die vooraf nu eens niet tot de favorieten voor de titel werd gerekend. Go Ahead Eagles en NAC Breda waren de ploegen waarvan werd verwacht dat ze om de hoofdprijs zouden strijden, maar maandag konden de Spartanen, met zelf nog drie duels voor de boeg, de kampioensschaal in ontvangst nemen na de winst op Jong Ajax (3-1).

Daarmee is de zesvoudig landskampioen terug op het niveau waarop hij in de jaren zeventig en tachtig nog als een subtopper gold. Sparta heeft een roemrucht verleden met grote namen als Bok de Korver, Rinus Terlouw, Charly Bosveld, Jan van Beveren, Tinus Bosselaar, Hans Eijkenbroek en Theo Laseroms en in latere tijden René van der Gijp, Adri van Tiggelen, Louis van Gaal, Danny Blind en Winston Bogarde.

Rechterrijtje

Rond de eeuwwisseling kwam de klad er echt in. In 1999 werd degradatie via de nacompetitie net ontlopen. Twee jaar later lukte dat met Willem van Hanegem als trainer opnieuw, maar het jaar daarna liep het met Frank Rijkaard op de bank alsnog mis.

In 2005 keerde de ploeg terug in de eredivisie, maar na vijf jaar in het zogenoemde rechterrijtje eindigde het verblijf op het hoogste niveau in 2010 met een dramatische ontknoping tegen Excelsior. Aad de Mos was de trainer van dienst.

Van de huidige lichting internationals hebben Kevin Strootman, Jetro Willems en Memphis Depay een verleden op Het Kasteel, al verruilde de laatste Sparta al als jeugdspeler voor PSV. De uitblinkers van nu hebben namen als Thomas Verhaar, Loris Brogno en Mart Dijkstra. Verhaar belandde in 2014 op 26-jarige leeftijd bij Sparta en is nu de topschutter van de club met inmiddels 22 doelpunten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen