VOETBAL19 apr '15 15:10

Het wonder van Dordrecht blijft uit

Auteur: ANP Nieuws

DORDRECHT (ANP) - Het verblijf van FC Dordrecht op het hoogste niveau heeft slechts één jaar geduurd.

ANP
ANP

Drie wedstrijden voor het einde van de competitie is degradatie uit de eredivisie al een feit voor de 'Schapenkoppen', die al een groot deel van het seizoen onderaan de ranglijst bungelen. Ook het ontslag van hoofdtrainer Ernie Brandts had niet het gewenste effect. Diens opvolger Jan Everse wist geen wonder te realiseren aan de Krommedijk, waardoor FC Dordrecht net als twintig jaar geleden al na één seizoen weer de eredivisie moet verlaten.

De promotie van Dordt kwam vorig jaar als een verrassing. De club met de op één na laagste begroting in het betaalde voetbal veroverde toen via de play-offs na negentien jaar afwezigheid weer een plek in de hoogste afdeling, nadat het in de reguliere competitie net was afgetroefd door Willem II. Met fris, aantrekkelijk en aanvallend voetbal versloeg de ploeg van de toenmalige trainer Harry van den Ham achtereenvolgens VVV-Venlo en Sparta Rotterdam in de play-offs. De gevierde trainer Van den Ham verkaste daarna echter naar FC Utrecht. Technisch directeur Marco Boogers, de architect achter het onverwachte succes, kwam in de zoektocht naar een opvolger uit bij Ernie Brandts.

De oud-international van Oranje kreeg als opdracht mee om met de 'Schapenkoppen' ook in de eredivisie de aanval te zoeken, ook al zou dat mogelijk leiden tot een reeks nederlagen. Liever het publiek verwennen en met opgeheven hoofd degraderen dan alleen maar verdedigen, zo was de filosofie van Boogers. De promovendus vierde de terugkeer in de eredivisie begin augustus met een knappe overwinning bij sc Heerenveen, maar dat bleek eigenlijk het enige hoogtepunt. De ploeg van Brandts werd in de elfde speelronde op de laatste plaats gedrukt en kwam daar niet meer vanaf.

Toen Brandts kort voor de winterstop de aanvallende en naïeve speelwijze van Dordrecht aanpaste, pakte de ploeg zowaar een paar puntjes. In januari boekte de ploeg de eerste overwinning in het eigen stadionnetje aan de Krommedijk en keerde zowaar wat hoop terug in de harten van de trouwe fans. Na de zware nederlaag bij FC Utrecht (6-1) moest Brandts vertrekken en kreeg Jan Everse de opdracht om het onmogelijke mogelijk te maken. Een wonderbaarlijke ontsnapping aan degradatie bleek echter teveel gevraagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen