VOETBAL18 nov '15 13:09Aangepast op 18 nov '15 15:22

FIFA wijst beroep Blatter en Platini af

Auteur: ANP Nieuws

LAUSANNE (ANP) - De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA handhaaft de schorsingen van zijn voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini.

EPA
EPA

Beider beroep tegen hun uitsluiting van negentig dagen is woensdag afgewezen.

Platini gaat de schorsing aanvechten bij het internationale hof van sportarbitrage CAS. Blatter heeft nog niet laten weten of hij van die gelegenheid gebruikmaakt.

De ethische commissie van de FIFA stelde beide voetbalbestuurders in oktober op non-actief wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Beste kandidaat

De 79-jarige Blatter krijgt in februari 2016 een opvolger. De Zwitser werd in mei nog herkozen als voorzitter, maar na nieuwe onthullingen over fraude en omkoping binnen de FIFA en aanhoudingen tijdens het FIFA-congres in Zürich besloot hij alsnog zijn functie neer te leggen. Hij bleef aan tot de nieuwe verkiezing, maar mag door zijn schorsing geen werk verrichten dat ook maar iets met voetbal van doen heeft. Blatter vertoefde vorige week nog in het ziekenhuis; hij was door alle stress getroffen door een kleine zenuwinzinking.

Platini wil Blatter graag opvolgen als hoogste baas van de mondiale voetbalbond en heeft zich ook als kandidaat opgeworpen. De schorsing van de Fransman heeft ervoor gezorgd dat hij niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt. Alleen bij een vrijspraak zou de oud-international alsnog kunnen meedoen aan de verkiezing. Platini liet onlangs nog weten dat hij zichzelf als de beste kandidaat ziet. ,,Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden.''

Gerelateerde artikelen