VOETBAL20 aug '15 22:31

FIFA praat verontruste sponsoren bij

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag in het geheim de belangrijkste sponsoren bijgepraat over de beloofde hervormingen.

EPA
EPA

Afgevaardigden van de belangrijke geldschieters AB InBev, Adidas, Coca-Cola, McDonald's en Visa kregen op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich te horen hoe de mondiale voetbalbond wil afrekenen met het bezoedelde imago. ,,Tijdens deze ontmoeting heeft de FIFA nogmaals benadrukt dat het gaat voor transparantie, hervormingen en samenwerking met zijn gewaardeerde partners'', staat in de korte verklaring die de bond op de website publiceerde.

De FIFA raakte eind mei, vlak voor de voorzittersverkiezing in Zürich, opnieuw in opspraak door een grote omkoopaffaire. Zeven verdachte kopstukken van de wereldvoetbalbond werden opgepakt. Belangrijke sponsoren van de FIFA spraken openlijk hun twijfels uit over voortzetting van de lucratieve samenwerking. Ze eisten allemaal zo snel mogelijk veranderingen en hervormingen. De sponsoren reageerden dan ook allemaal stuk voor stuk positief toen voorzitter Sepp Blatter enkele dagen na zijn herverkiezing bekend maakte zijn functie neer te leggen.

Drie voorname geldschieters van de FIFA eisten vorige maand in een brief opheldering over de voorgenomen verbeteringen binnen de wereldvoetbalbond. Ze drongen ook aan op een onafhankelijke hervormingscommissie. Aan dat verzoek heeft de FIFA inmiddels voldaan. Het comité van vijftien leden onder leiding van voorzitter François Carrard, oud-directeur van het Internationaal Olympisch Comité, heeft voor 2 en 3 september in Bern de eerste vergaderingen gepland. De zes confederaties leveren elk twee leden en ook twee afgevaardigden van de sponsoren nemen plaats in deze commissie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen