VOETBAL8 apr '15 21:57Aangepast op 8 apr '15 22:13

FC Groningen laat zich niet verrassen

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - Na een matig seizoen in de eredivisie kan FC Groningen komende maand in de KNVB-beker toch nog geschiedenis schrijven.

ANP
ANP

De noorderlingen wonnen de trofee nog nooit. Op 3 mei krijgen ze in De Kuip tegen PEC Zwolle de tweede kans, na het eerste en tot dusver enige optreden in de eindstrijd in 1989 tegen PSV (1-4). De ploeg van coach Erwin van de Looi verzekerde zich woensdag in de Euroborg overtuigend van een finaleplaats. Excelsior moest er met 3-0 aan geloven.

FC Groningen kreeg vlak voor het begin van de wedstrijd nog wel een tegenslag te verwerken. Clubtopscorer Michael de Leeuw voelde zich na een griepaanval toch niet fit genoeg om te spelen.

Slordig

Verdediger Eric Botteghin ontbrak door een schorsing. Zijn vervanger Hans Hateboer toonde als rechtsback zijn offensieve kwaliteiten. Vijf minuten voor de rust zette hij met Tjaronn Chery een aanval op, die hij zelf doeltreffend afrondde: 1-0. Op basis van het vertoonde spel was de Groningse voorsprong niet onverdiend. De thuisploeg etaleerde meer technisch vermogen en speelde bovendien met een grote drang naar voren. Mede door slordig spel in de eindfase bleven grote kansen in de eerste helft verder echter uit.

Het gedoseerd spelende Excelsior was voor de onderbreking zeker niet kansloos in de counter. Met name aanvaller Ninos Gouriye miste echter op de beslissende momenten de rust en het overzicht om tot scoren te komen.

Na de pauze kwam Tom van Weert namens Excelsior snel in scoringspositie. Doelman Sergio Padt redde fraai. Zeven minuten later verdubbelde Albert Rusnak met een bekeken schot in de verre hoek de marge: 2-0. Daarmee was de strijd vrijwel gestreden. Trainer Marinus Dijkhuizen gaf vlak voor het begin van het duel al aan dat behoud van de eredivisiestatus voor Excelsior de hoogste prioriteit heeft. Dat bleek in de slotfase van het duel. Chery en invaller Juninho Bacuna (lat) verzuimden eerst nog de score voor de dominerende thuisclub uit te bouwen voordat Chery in de 88e minuut toch nog toesloeg: 3-0.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen