VOETBAL3 aug '15 14:39Aangepast op 3 aug '15 15:24

De Boer houdt vast aan jonge ploeg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Met waarschijnlijk dezelfde basisformatie als vorige week begint Ajax dinsdagavond in een volle ArenA aan de laatste aflevering van het tweeluik met Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League.

ANP
ANP

,,Ik zie weinig reden om veel te veranderen'', stelde de oefenmeester maandag na de training.

Het is niet dat De Boer tevreden was over het optreden van zijn ploeg in Wenen, waar een voorsprong van 0-2 kinderlijk werd verspeeld. ,,Maar we hebben inmiddels met beelden laten zien wat er niet goed is gegaan'', vertelde hij. ,,Een jeugdig team heeft meer sturing nodig dan een ervaren ploeg. Maar ik heb het idee dat iedereen nu weet wat er gevraagd wordt.''

Ajax startte in Wenen met de jongste ploeg ooit in een Europees duel. ,,Dat kan gebeuren als je over exceptionele talenten beschikt'', verklaarde De Boer die ervaren voetballers als John Heitinga en Lasse Schöne voorlopig op de bank houdt. Wie goed is, komt snel. Dat onderstreepte de achttienjarige Jaïro Riedewald niet alleen op het speelveld in Wenen. ,,We gingen de bal rond tikken', analyseerde hij. ,,Maar de bal moet naar voren, zeker als we tegen tien man spelen.''

Veltmannetje

,,Jaïro had het niet beter kunnen omschrijven'', lachte De Boer, die het niet was ontgaan dat juist Riedewald steeds naar aanvallende oplossingen zocht. Dat kon niet gezegd worden van de vijf jaar oudere Joël Veltman, die met een fout ook nog de gelijkmaker inleidde. Als de voortekenen niet bedriegen, dan heeft De Boer zijn geduld nog niet verloren met de verdediger. Als voetballer maakte de De Boer zelf in het begin van een uiteindelijk mooie loopbaan ook veel onnodige foutjes. Wat vroeger in Amsterdams supportersjargon een 'De Boertje' heette, gaat inmiddels als een 'Veltmannetje' door het leven.

De Boer beseft dat Ajax met een redelijke uitgangspositie (2-2) aan de return van de voorlaatste voorronde begint, maar waarschuwt ook voor de kracht van Rapid. De recordkampioen uit Oostenrijk beleefde een aangename voorbereiding op de return in de ArenA. Zonder bekende basisspelers, die rust kregen, won Rapid de topper tegen Red Bull Salzburg (2-1).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen