VOETBAL4 aug '15 22:16

Ajax uitgeschakeld in Champions League

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Ajax ontbreekt het nieuwe voetbaljaar na vijf seizoenen in de Champions League.

ANP
ANP

Het elftal van trainer Frank de Boer verloor dinsdagavond voor eigen publiek van Rapid Wien (2-3) en werd zo uitgeschakeld in de derde voorronde van het toernooi waarin het zo graag wil uitkomen. De formatie uit Amsterdam moet zich nu via de play-offs voor de Europa League zien te kwalificeren.

Het jongste team ooit van Ajax in een Europese wedstrijd maakte kinderlijke fouten. Daley Sinkgraven dacht na twaalf minuten op de rand van zijn eigen strafschopgebied nonchalant Steffen Hofmann uit te spelen. Hij leed balverlies op een plaats waar dat nooit mag gebeuren. Stefan Auer vond de vrijstaande Robert Beriç, die de bal eenvoudig kon binnen koppen (0-1). Zo verspeelde de thuisploeg al snel het voordeel waar het vorige week een hele wedstrijd voor gestreden had.

Ajax had voldoende tijd de schade te repareren, maar kreeg mede door het vele balverlies weinig doelrijpe kansen. Alleen Viktor Fischer was voor rust een keer dichtbij de gelijkmaker. Hij schoot rakelings naast. De Deen startte op de linkerflank, zodat Sinkgraven op zijn favoriete positie op het middenveld kon spelen. De wissel miste zijn uitwerking. Sinkgraven was na 39 minuten één van de spelers van Ajax die Louis Schaub een vrije doorgang verleende. De Oostenrijker schoot raak via de voeten van Joël Veltman (0-2) en bezorgde zijn ploeg een riante positie na de 2-2 van vorige week in Wenen.

Aansluitingstreffer

Ajax startte de tweede helft in de wetenschap dat het vorige week zelf ook een voorsprong van twee treffers verspeelde. Net als Rapid voor eigen publiek vond de thuisploeg uit Amsterdam al snel een gewenste aansluitingstreffer. Jaïro Riedewald, wederom uitstekend spelend, stuurde Mitchell Dijks weg over de linkerflank. De teruggekeerde verdediger verzond een goede voorzet, die door het linkerbeen van Arek Milik doeltreffend werd verlengd (1-1). Omdat Ajax verder weinig kansen kreeg, besloot trainer De Boer Yaya Sanogo als extra spits naast Milik te brengen.

De huurling liep doelman Jan Novota van Rapid in de 75e minuut zo in de weg dat de voor Fischer ingevallen Gudelj voor de gelijkmaker kon zorgen. Nog geen twee minuten later verloor de defensie van Ajax de handige Schaub uit het oog. Met zijn tweede treffer van de wedstrijd schoot de middenvelder Rapid naar de play-offs van de Champions League.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen