VOETBAL18 apr '15 07:28Aangepast op 18 apr '15 09:04

'Topscheidsrechter betrokken bij matchfixing'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük zou betrokken zijn bij matchfixing.

Zijn naam wordt genoemd door een verdachte in een grote Duitse strafzaak rond het manipuleren van wedstrijden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De krant heeft documenten uit het strafdossier in handen.

Het zou gaan om twee eerstedivisieduels in september 2009: Veendam-Helmond Sport en Fortuna Sittard-Cambuur. Op beide wedstrijden zou fors zijn ingezet. Volgens de verdachte kon het alleen de arbiter zijn die de wedstrijden manipuleerde.

Gözübüyük ontkent alles. ,,Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. (..) Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen", schrijft hij in een verklaring aan de krant.

Strafvermindering

De beschuldiging over de talentvolle scheidsrechter zal worden besproken tijdens de openbare rechtszaak tegen de Nederlandse verdachte, die dinsdag begint in Bochum. De verdachte is volgens de Duitsers een hoofdrolspeler in een grote matchfixingzaak. In de hoop op strafvermindering is hij gaan praten met justitie. Het is vooralsnog onduidelijk wat de precieze rol van Gözübüyük in beide genoemde duels zou zijn geweest. De scheidsrechter raakte in 2011 eerder in opspraak na anonieme beschuldigingen over nachtelijke pokersessies met eredivisiespelers. Die zaak liep met een sisser af omdat betrokkenen ontkenden.

De Nederlandse verdachte zegt dat het contact met Gözübüyük via een handlanger van hem verliep. Volgens zijn Duitse verhoorders is hij echter zelf ook samen met de arbiter gezien in een clubhuis van het Haarlemse Young Boys, dat in 2011 is gesloten omdat zware criminelen er illegale pokertoernooien afwerkten.

Betrouwbaarheid

De KNVB ziet geen reden om aan de integriteit van Gözübüyük te twijfelen. ,,Wij betreuren dat een verdachte in hechtenis, over wiens betrouwbaarheid geen duidelijkheid bestaat, met deze uitlatingen een dusdanig podium krijgt'', stelt de bond. ,,Het risico daarvan is dat Gözübüyük publiekelijk veroordeeld wordt zonder dat daar een feitelijke onderbouwing voor is.'' De KNVB benadrukt dat het van politie, justitie en het Openbaar Ministerie geen signaal over Gözübüyük in relatie tot het manipuleren van wedstrijden heeft gekregen.

Gözübüyük fluit zaterdagavond de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen