VOETBAL1 mei '15 11:51

Chelsea presteert weer onder Mourinho

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - The Special One, noemt trainer José Mourinho zichzelf.

EPA
EPA

Voor fans van Chelsea is hij dat zeker. The Blues veroveren zondag de landstitel als Crystal Palace op het eigen Stamford Bridge wordt verslagen.

,,We worden samen kampioen, maar het is wel een beetje de titel van Mourinho'', zegt John Terry. ,,We waren het hele seizoen de beste ploeg. Dat is voor een groot deel de verdienste van onze trainer.''

De 34-jarige verdediger was er ook al bij toen de Portugees in 2005 Chelsea voor het eerst naar een kampioenschap leidde, net als Didier Drogba en Petr Cech. Het was de tweede landstitel ooit voor Chelsea, dat zojuist in handen was gevallen van de Russische miljardair Roman Abramovitsj. Onder Mourinho prolongeerde Chelsea de titel in 2006. Toch moest de oefenmeester een jaar later het veld ruimen omdat hij Chelsea te verdedigend zou laten voetballen.

Saai

Wie betaalt die bepaalt. En Abramovitsj is pas tevreden als een trainer mooi voetbal aan succes koppelt. Dat lukte na het vertrek van Mourinho nog slechts eenmaal, in 2010 toen Chelsea onder Carlo Ancelotti met aanvallend voetbal en een recordaantal doelpunten (103) de landstitel greep en ook nog eens de FA Cup in ontvangst mocht nemen. Daarna moest de voormalige volksclub toekijken hoe beide clubs uit Manchester in eigen land de successen verdeelden. Dat deed zo pijn dat Abramovitsj toch maar weer besloot Mourinho terug te halen.

Die keuze was opmerkelijk, ook omdat de Portugees Real Madrid niet aan successen had geholpen. Aan de hand van Mourinho regeert Chelsea de Premier League dit seizoen echter weer vanaf de eerste speelronde. Toch is lang niet iedereen onder de indruk van de prestaties van de club uit Londen. ,,Boring, boring Chelsea'', vertaalden de fans van Arsenal vorige week nog de gevoelens van veel Britten in een voetballied. ,,Weet je wat pas saai is'', reageerde Mourinho. ,,Tien jaar geen kampioen worden met Arsenal.''

Een blik op de cijfers leert dat de kritiek op het behoudende spel van Chelsea ook niet helemaal terecht is. De formatie scoorde dit seizoen op Manchester City na de meeste doelpunten in de Premier League en Eden Hazard werd afgelopen week niet voor niets door zijn collega's als beste speler in de Premier League verkozen. Chelsea swingt anders dan Barcelona, maar vermaakt best wel. Alleen als het echt spannend wordt, dan vergeet de club nog wel eens aan te vallen. Zoals in de achtste finale tegen PSG toen Ibrahimovic al rood had gezien en Chelsea bleef verdedigen en werd uitgeschakeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen