VOETBAL27 mei '15 16:35

KNVB wil dat FIFA-verkiezing door gaat

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - De Nederlandse voetbalbond KNVB wil dat de verkiezing van een nieuwe voorzitter bij de FIFA vrijdag gewoon doorgaat, ondanks alle commotie die woensdag is ontstaan.

EPA
EPA

Dat zei directeur Bert van Oostveen in een reactie op de omkoopaanklacht van negen functionarissen van de wereldvoetbalbond, twee dagen voor het congres waarop de huidige preses Sepp Blatter en Ali bin Al-Hussein strijden om het voorzitterschap voor de komende vier jaar. De functionarissen worden verdacht van omkoping en corruptie.

,,De KNVB hecht groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentsverkiezingen'', zei Van Oostveen. ,,Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich.''

De Engelse voetbalbond FA had zich bij monde van voorzitter Greg Dyke openlijk afgevraagd of de verkiezingen vrijdag wel door moeten gaan. De KNVB pleit er echter voor dat de 209 landen die bij de FIFA zijn aangesloten vrijdag gewoon mogen stemmen.

,,Het zal voor eenieder duidelijk zijn dat de KNVB, een van de oprichters van de FIFA, een kritisch volger is van de wereldvoetbalbond'', zegt Van Oostveen. ,,In die houding past de kandidatuur van bondsvoorzitter Michael van Praag in de strijd om de presidentszetel van tegenkandidaat Blatter.'' Van Praag trok zich vorige week terug als kandidaat, net als Luis Figo. De Amsterdammer steunt Bin Al-Hussein, die een deel van zijn plannen heeft overgenomen en het vrijdag opneemt tegen Blatter. De 79-jarige Zwitser wordt weliswaar al jaren in verband gebracht met omkoping, maar is geen verdachte in de zaak van de Amerikaanse en Zwitserse justitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen