VOETBAL7 okt '15 07:08

Galásek hoopt dat Tsjechië wéér Oranje helpt

Auteur: ANP Nieuws

WEIDEN (ANP) - Tomás Galásek kan het zich niet voorstellen, een EK zonder het Nederlands elftal.

ANP
ANP

Toch heeft Oranje de hulp van 'zijn' Tsjechië nodig om kans te houden op kwalificatie voor het toernooi in Frankrijk. ,,Jullie moeten eerst zelf winnen. En dan hoop ik dat wij een handje kunnen helpen'', zegt de oud-speler van Willem II en Ajax. Zelf stond hij in 2004 op het veld toen Tsjechië het Nederlands elftal een vervolg op het EK in Portugal bezorgde.

De gedachten van Galásek gaan terug naar 23 juni 2004. Vier dagen eerder had Tsjechië zich met een veelbesproken overwinning op Oranje, vooral bekend vanwege de wissel van Arjen Robben, gekwalificeerd voor de kwartfinales. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland, dat met Nederland streed om de tweede plek, stond alleen de eer op het spel voor de ploeg van de toenmalige bondscoach Karel Brückner. Die gooide zijn elftal helemaal om, alleen Galásek bleef als aanvoerder staan. ,,De bondscoach wilde één ervaren speler in de ploeg houden.''

Terwijl Oranje in Braga het zwakke Letland wegspeelde, nam Duitsland in Lissabon een voorsprong. Toch kwam het B-team van Tsjechië langszij. ,,De nieuwe jongens wilden zich bewijzen, ze waren blij dat ze een kans kregen op het EK. De motivatie was bovendien groot, omdat uitgerekend Duitsland de tegenstander was'', vertelt Galásek. In de slotfase besloot de NOS, dat het EK uitzond op televisie, zelfs de al besliste wedstrijd van Oranje te verruilen voor het cruciale duel in Lissabon. In de Nederlandse huiskamers werd feestgevierd toen invaller Milan Baros de Tsjechen kort voor tijd langs Duitsland schoot, waardoor Oranje verder ging.

Dolblij

,,Ik kreeg talloze berichtjes uit Nederland. Ook de internationals van Ajax, zoals Heitinga, Sneijder en Van der Vaart, waren dolblij met ons. Natuurlijk had ik liever dat Nederland zou doorgaan dan Duitsland. Ik ben nu ook blij als Oranje derde wordt en niet Turkije'', aldus de 42-jarige Tsjech, tegenwoordig trainer van de Duitse club SV Weiden.

Tsjechië ontvangt Turkije zaterdag in Praag en komt drie dagen later naar Amsterdam. Nieuwe spelers krijgen een kans bij het land dat al zeker is van EK-deelname ,,Maar misschien zijn die juist wel extra gemotiveerd. Tsjechië is al geplaatst en zal van de thuiswedstrijd tegen de Turken een feest willen maken. Die geven ze niet zomaar weg'', verzekert Galásek. ,,Voor Nederland is het wel een voordeeltje dat ze Tsjechië in de laatste wedstrijd thuis ontvangen. De druk is eraf en misschien de scherpte dan ook wel. Natuurlijk ben ik voor Tsjechië, maar ik hoop wel dat Oranje het EK haalt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen