VOETBAL4 jun '15 11:46

Platini, topkandidaat met een donkere kant

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Met het opstappen van Sepp Blatter als hoogste baas van de FIFA kan de belangrijkste voetbalbond ter wereld eindelijk worden verlost van het imago van corruptie en chantage.

EPA
EPA

Met name Europa is toe aan een preses die voor verandering zorgt. UEFA-voorzitter Michel Platini (59) lijkt bij uitstek de belangrijkste gegadigde om de verguisde Zwitser op te volgen, al kleeft ook aan de Fransman een donkere kant.

Als hoogste baas van de Europese voetbalbond heeft Platini zich regelmatig kritisch uitgelaten over de FIFA, die volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Voor de verkiezingen van vorige maand opperde Platini zelfs dat Europa de FIFA misschien wel zou verlaten als Blatter zou worden herkozen. Zo ver kwam het uiteindelijk niet.

Platini heeft ten opzichte van veel andere kandidaten één groot voordeel: hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie. De Fransman was in 1984 aanvoerder van 'Les Bleus' toen zijn land de Europese titel greep. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Reputatie

Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden. Platini maakte in die finale het enige doelpunt en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen. ,,Ik herinner me die avond als de donkerste uit mijn loopbaan'', zei hij in 2010 bij een herdenking. ,,Ik kan en wil niet vergeten wat er destijds is gebeurd.''

Hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, is ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in Qatar. Als het aankomt op technische hulpmiddelen is Platini misschien nog wel conservatiever dan de Zwitser. ,,Als een lijnrechter een meter van het doel staat en een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is'', zei de UEFA-baas drie jaar geleden. Die mening heeft hij sindsdien regelmatig herhaald.

Toch kan Platini binnen de UEFA op veel steun rekenen. De oud-topspeler is bijvoorbeeld één van de initiators van de Financial Fair Play-regeling, waarbij voetbalclubs niet meer mogen uitgeven dan ze binnenkrijgen. Het is ook veelzeggend dat Platini bij zijn laatste herverkiezing niet eens campagne hoefde te voeren. Er meldde zich namelijk geen enkele tegenkandidaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen