VOETBAL28 mei '15 21:59

Verkiezing lijkt op paar stemmen te hangen

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA lijkt er vrijdag om te gaan spannen.

EPA
EPA

Er zijn duidelijke voorstanders van beide kandidaten, Sepp Blatter en prins Ali bin Al-Hussein, en de stemming lijkt aan te komen op enkele stemmen.

In totaal mogen alle 209 aangesloten bonden bij de FIFA één stem uitbrengen. Oftewel, Anguilla en de Cookeilanden hebben net zo'n grote rol bij de verkiezingen als bijvoorbeeld vijfvoudig wereldkampioen Brazilië en voetbalgrootmacht Duitsland. De stemming is geheim. De verkiezing is beslist als een kandidaat al in de eerste ronde twee derde van de uitgebrachte stemmen krijgt. Als dat niet gebeurt, dan volgt een tweede ronde. Dan heeft een kandidaat een meerderheid van de stemmen nodig, dus minimaal 51 procent, oftewel 105 stemmen.

Dat de meeste leden van de Europese voetbalbond UEFA op de Jordaanse prins zullen stemmen was al bekend. UEFA-voorzitter Michel Platini herhaalde dat donderdag nog maar eens volgens de Britse krant The Guardian: ,,Een minimum van 45 of 46 (uit in totaal 53 leden). Ik probeer er meer te overtuigen.''

Onverwachte wending

De Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen zullen vermoedelijk grotendeels op Blatter stemmen. Over Azië, Noord-Amerika, Oceanië en Midden-Amerika is minder duidelijk. Prins Ali denkt echter dat hij de steun geniet van meer dan zestig bonden buiten Europa, zei hij donderdag tegen de UEFA. Tel bij dat aantal de Europese stemmen op, en je komt op een meerderheid.

Elk lid dat zich van stemmen onthoudt, elke misrekening van de kandidaten en elke onverwachte wending kan de verkiezing echter danig op zijn kop gooien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen