VOETBAL20 aug '15 20:09

Spelhervattingen nekken AZ in Roemenië

Auteur: ANP Nieuws

GIURGIU (ANP) - AZ heeft donderdag verzuimd een voorschot te nemen op een plek in de groepsfase van de Europa League.

ANP
ANP

De ploeg van trainer John van den Brom gaf donderdag tijdens de eerste confrontatie met Astra Giurgiu na een droomstart een voorsprong van 2-0 uit handen. AZ had in het zuiden van Roemenië, vlakbij de Donau, geen antwoord op de slimme spelhervattingen van de thuisclub, die daar drie keer uit toesloeg: 3-2.

Toch heeft AZ nog volop uitzicht op een plek in het hoofdtoernooi van de Europa League. De ploeg van Van den Brom, die in de vorige ronde twee keer te sterk was voor de Turkse club Istanbul Basaksehir, heeft volgende week tijdens de return in Alkmaar aan één doelpunt genoeg om de groepsfase te halen.

Van den Brom had er in de eerste confrontatie met de huidige koploper van de Roemeense competitie voor gekozen zijn defensie te versterken met Derrick Luckassen, die vlak voor het centrale duo Jeffrey Gouweleeuw en Jop van der Linden speelde. Hij hoopte daarmee de twee gevaarlijke aanvallers van Astra in bedwang te kunnen houden. De start van AZ was zeer voortvarend, want de eerste twee gevaarlijke momenten leverden twee doelpunten op. Eerst tikte Markus Henriksen in de elfde minuut een voorzet van Guus Hupperts in. Twee minuten later kwam de bal na een hoekschop van Joris van Overeem via het been van een tegenstander ineens voor de voeten van Vincent Janssen, die de tweede treffer binnen schoot (0-2).

Return

De ploeg van Van den Brom gaf die prachtige uitgangspositie echter ook net zo gemakkelijk weer weg. Fernando Henrique Boldrin kon halverwege de eerste helft bij de tweede paal ongehinderd een hoekschop inkoppen. De Braziliaan werkte de bal via de borst van AZ-doelman Sergio Rochet in het net. Vijf minuten voor rust werd het 2-2 door Denis Alibec, die aan het einde stond van een slim uitgevoerde vrije trap. Diep in de blessuretijd van de eerste helft kreeg AZ de 3-2 tegen, omdat Alexandru Bandea voor het doel een hoekschop zomaar mocht inschieten.

Met Fernando Lewis als invaller voor Hupperts ging AZ na rust in de achtervolging. Janssen was dicht bij de gelijkmaker met een fraai hakje, aan de andere kant ontsnapte de Alkmaarse ploeg aan meer tegentreffers. De opdracht voor de return is duidelijk: één keer scoren en geen doelpunten tegen krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen