VOETBAL27 mei '15 11:36

Justitie VS klaagt veertien verdachten aan

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De Amerikaanse justitie klaagt veertien verdachten aan in het grote omkoopschandaal rond de FIFA.

Jose Maria Marin (L). EPA
Jose Maria Marin (L). EPA

Negen van hen zijn volgens de federale rechtbank van Brooklyn in New York lid zijn van de wereldvoetbalbond.

Zeven verdachten zijn woensdag in Zürich gearresteerd. Het zijn Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela). Onder de verdachten behoort ook Jack Warner (Trinidad en Tobago), die in 2011 uit de FIFA stapte toen zijn naam in een groot omkoopschandaal viel.

De verdachten zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoort niet tot de verdachten. De arrestaties in Zwitserland volgen na een drie jaar durend onderzoek van de Amerikaanse federale recherche FBI.

De Amerikaanse justitie beweert al langer over zes schuldbekentenissen te beschikken. Charles Blazer, oud-secretaris van de Concacaf, en José Hawilla, directeur van een groot sportmarketingbureau met een hoofdkantoor in Brazilië, hebben toegegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen