VOETBAL5 aug '15 07:42

Nu al grote vraagtekens achter beleid Ajax

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe editie van de eredivisie moet nog van start gaan, maar nu al staan er grote vraagtekens achter het beleid van Ajax.

De selectie van Ajax voor de wedstrijd tegen Rapid wien. ANP
De selectie van Ajax voor de wedstrijd tegen Rapid wien. ANP

Na de nederlaag over twee duels met Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League rijst de vraag of het wel realistisch is om te denken dat je met een team zonder routine succes kan hebben.

Net als vorige week in de onbesliste uitwedstrijd (2-2) tegen de nummer twee van het vorige seizoen uit Oostenrijk gaf het jeugdige Ajax de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg in een uitverkochte ArenA (2-3). ,,Ongelooflijk', brieste aanvoerder Davy Klaassen. ,,Op een speeltuinachtige manier geven we het weg. We beseffen niet dat het mannenvoetbal is.''

Even voor de 0-1 van Robert Beric probeerde Daley Sinkgraven op de rand van het strafschopgebied Steffen Hofmann door zijn benen te spelen. De oud-speler van sc Heerenveen was ook één van de spelers die Louis Schaub in staat stelde via de benen van Joël Veltman raak te schieten. Nemanja Gudell, de maker van de 2-2, nam zich ernstig kwalijk dat hij diezelfde Schaub in staat stelde om 2-3 te maken.

Bewuste keuze

Het was een bewuste keuze van Frank de Boer om Rapid Wien te bestrijden met een team van elf spelers met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en een beetje. De coach hield ervaren spelers als John Heitinga en Lasse Schöne buiten zijn basisformatie. Ajax, gesterkt met een eigen vermogen van zo'n 100 miljoen euro, slaagde er in de zomerstop niet in de eigen selectie te versterken met uitstekende spelers van achter in de twintig of begin dertig jaar.

Ajax veroverde in 1995 pas de Champions League nadat Frank Rijkaard was teruggekeerd. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum excelleerden het afgelopen seizoen na de komst van de ervaren Mexicaan Andrés Guardado. Met alleen maar talenten, hoe goed ze ook zijn, viert een ploeg zelden successen. De Boer moest dinsdag na de deceptie tegen Rapid Wien even nadenken waarom Ajax denkt het zonder routine af te kunnen. ,,We hebben ook wel gezocht'', mompelde hij. ,,Maar het is niet makkelijk.''

Toch weten clubs als Basel of Porto wel op geheel eigen wijze aansluiting te houden met de subtop van Europa. De Zwitsers kiezen met een lagere begroting dan Ajax voor routine. De Portugezen profiteren van een uitstekend netwerk in Zuid-Amerika. Ajax lijkt het met de huidige selectie te gaan doen, al houdt Urby Emanuelson wel zijn conditie op peil in Amsterdam. In de uitwedstrijd van zondag tegen AZ zal blijken of De Boer toch gebruik gaat maken van de aanwezige routine in zijn selectie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen