VOETBAL10 mrt '15 10:13

Ajax wil hechte defensie Dnjepr verrassen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Met een matige generale tegen Excelsior nog vers in het achterhoofd stapt de selectie van Ajax woensdag op het vliegtuig naar Kiev.

ANP
ANP

Tijdens het tweeluik met Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League wil de Amsterdamse ploeg in Oekraïne een grauw seizoen van een beetje kleur voorzien. Dat het beter moet dan zondag in de ArenA, daar zijn trainer en spelers het wel over eens. Ze zoeken ook een antwoord op de vraag hoe het komt dat het vijandelijke doel zo weinig onder vuur wordt genomen.

,,Tot zo'n dertig meter voor hun doel ging het wel'', concludeerde Davy Klaassen na de zege op Excelsior (1-0). ,,Maar daarna moesten we hun verdedigers verrassen. En dat lukte veel te weinig.'' Ajax schoot tegen Excelsior slechts drie keer op het doel, terwijl de opponent uit Rotterdam doelman Jasper Cillessen tot zeven reddingen dwong. De enige overgebleven Nederlandse club in de Europa League boekte de afgelopen weken vooral drie zeges op rij omdat secuur met de mogelijkheden omsprong. Vorige week tegen PSV leverden vijf ballen tussen de palen drie doelpunten op (3-1). In het uitduel met Legia Warschau bleken de eerst drie schoten op doel stuk voor stuk voltreffers (3-0).

,,Onze buitenspelers kunnen niet iedere week alle tegenstanders dollen'', doelde Klaassen op Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna, die tegen Excelsior teleurstelden. ,,Maar we moeten ook meer diepte zoeken'', vond trainer De Boer alvast een verklaring voor het gebrek aan kansen. ,,Als middenvelders diep gaan, dan worden zij gevaarlijk of maken ze ruimte voor anderen.''

Gevaarlijk

Klaassen is zo'n speler die vanaf zijn favoriete positie rechts op het middenveld gevaarlijk voor het doel van de tegenstander kan komen. Hij tobt echter al weken met een vergroot lieskanaal, met een geïrriteerde buikwand als gevolg. En Klaassen speelt ook vaak als controlerende middenvelder omdat Riechedly Bazoer het de laatste weken zo goed doet op de positie waar Klaassen het Nederlands elftal haalde. ,,Aanvallend kan ik nu minder brengen'', zegt de blonde voetballer, voordat hij snel stelt dat de trainer de opstelling bepaalt.

Dnjepr is een ploeg die graag vanuit een gesloten defensie countert, zag Tonny Bruins Slot met eigen ogen. De meesterscout van Ajax beschouwt het als een voordeel dat de nummer drie van Oekraïne moet uitwijken naar Kiev omdat de situatie in het oosten van het land te gevaarlijk is. ,,Het stadion zal niet vol zitten'', weet ook Klaassen. ,,Maar we zullen het zelf moeten doen. We moeten meer kansen creëren en gevaarlijker worden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen