VOETBAL6 okt '15 14:13

AZ weer in rode cijfers, voor het laatst

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft afgelopen seizoen opnieuw rode cijfers moeten schrijven.

ANP
ANP

De club uit Alkmaar maakte in het boekjaar 2014-2015 een verlies van 2,2 miljoen euro. Een jaar eerder eindigde AZ bijna 3,1 miljoen in het rood. Volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn was dit het laatste jaar dat zijn club in de min eindigde.

,,We verwachten dit seizoen zwarte cijfers te schrijven'', meldde Eenhoorn dinsdag op de website van AZ. De prognose is volgens Eenhoorn ,,dusdanig positief'' dat de licentiecommissie van de KNVB de club opnieuw heeft ingedeeld in categorie 3, waarin de clubs zitten die financieel gezond zijn.

De omzet van AZ daalde van 40,1 naar 29,8 miljoen euro bruto, vooral omdat de club geen Europees voetbal speelde. Een jaar eerder reikte AZ in de Europa League tot de kwartfinales, met veel inkomsten uit onder meer de kaartverkoop als financieel gevolg. Als nummer drie van de eredivisie is de Alkmaarse ploeg dit seizoen terug in de Europa League.

Consequentie

De kosten daalden van 42,9 naar 32,4 miljoen euro, vooral dankzij een besparing van 6 miljoen op het personeel. Het negatieve resultaat onder de streep heeft als consequentie dat het eigen vermogen van AZ slonk, van 8,7 naar 6,5 miljoen.

De transfer van Nemanja Gudelj naar Ajax leverde de club afgelopen seizoen 6 miljoen euro. De lucratieve verkoop van Steven Berghuis (Watford) en Aron Jóhannsson (Werder Bremen) wordt in het huidige boekjaar meegenomen. ,,We zijn bezig de kosten en inkomsten beter in balans te brengen, waardoor we uiteindelijk een positief resultaat krijgen'', zegt Eenhoorn. ,,We willen in de toekomst minder afhankelijk zijn van transfers.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen