VOETBAL26 mei '15 11:21

Blatter wil pas uitrusten in zijn graf

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Als de wereld niet vergaat, dan wordt Sepp Blatter vrijdag opnieuw gekozen als voorzitter van de FIFA.

EPA
EPA

Het is werkelijk bijna ondenkbaar dat Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven uitdager van de 79-jarige Zwitser, kan voorkomen dat de huidige leider van de wereldvoetbalbond aan een vijfde termijn mag beginnen.

Liefst vijf van de zes confederaties hebben al expliciet gezegd of laten doorschemeren dat zij achter Blatter staan. Afrika en Azië waren het stelligst. Zij vertegenwoordigen 100 van de 209 stemmen. Alleen een groot deel van Europa, dat 'slechts' 53 keer stemt, is klaar met de paus van het voetbal. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, peinsde er desondanks niet over om Blatter uit te dagen. Ook voor de Fransman is het duidelijk dat de Zwitser over vier jaar ook zijn 83e verjaardag als preses mag vieren.

Hoe kan het toch dat Blatter zo machtig is in de grootste sport van de wereld? Al sinds zijn aantreden in 1998 cirkelt er een geur van corruptie rond de bejaarde voetbalbestuurder. Die lucht is zelfs gaan stinken na geruchten over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Maar de bevindingen van onderzoeker Michael Garcia zijn toch weer in een la beland van een bureau op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Als ze al niet definitief zijn vernietigd.

Manipuleren

Blatter is hoogbegaafd, een groot strateeg en ongekend alert voor zijn leeftijd. Hij kan goed manipuleren en gebruikt de kritiek die hij in Europa krijgt om in andere werelddelen steun te krijgen. De Zwitser weet hoe het werkt in andere culturen. Daar hekelen ze de machtige en in hun ogen arrogante Europeanen. ,,Daar gaat het er ook niet om of je een goed programma hebt'', leerde Michael van Praag de afgelopen maanden. ,,Ze moeten je al kennen en mogen.''

Buiten Europa is Blatter vooral de man die het eigen vermogen van de FIFA heeft laten groeien tot zo'n anderhalf miljard euro. Hij verleent ook arme bonden subsidies, steunt sociale projecten en strooit met trapveldjes. In ruil daarvoor krijgt hij veel stemmen, heel veel zelfs. De manier waarop de verkiezingen zijn georganiseerd, spreekt ook in het voordeel van de Zwitser. De stem van Burundi is evenveel waard als die van Duitsland, dat vorig jaar voor de vierde keer de wereldtitel veroverde.

De voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek vergeleek Blatter onlangs met Mozes, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Martin Luther King, en later ook met Jezus en Nelson Mandela. Blatter glimlachte en zei even later: ,,uitrusten doe ik wel in mijn graf''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen