VOETBAL19 aug '15 11:39

FIFA-kandidaat Chung verdedigt donaties

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (ANP) - Chung Mong-joon, de Zuid-Koreaanse miljardair die FIFA-president wil worden, ligt direct na zijn kandidaatstelling onder vuur.

EPA
EPA

Uit brieven van de Aziatische voetbalbond blijkt dat de FIFA onderzoekt of donaties die Chung deed in 2010 wel kies zijn. De Zuid-Koreaan ontkent in alle toonaarden dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij noemt het onderzoek ,,cynisch en onethisch'' en bedoeld voor ,,politieke manipulatie''.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt volgens de brieven twee donaties van Chung. In 2010 gaf de steenrijke zakenman 500.000 dollar aan Haïti, nadat het land was getroffen door een zware aardbeving. In datzelfde jaar stuurde hij 400.000 dollar naar Pakistan, dat kampte met overstromingen. De onderzoekers menen dat het geld, dat bedoeld was voor voetbalprojecten, niet voor dat doel is ingezet. In die tijd, schreef persbureau Bloomberg, voerde Chung campagne om in 2011 herkozen te worden als vertegenwoordiger van Azië bij de FIFA. Hij verloor die verkiezing.

Chung dook al eerder op in een schimmige zaak. Hij stuurde in 2010 brieven naar FIFA-bestuursleden, waarin hij een plan uit de doeken deed voor een groot fonds voor voetbalontwikkeling. Een FIFA-rapport stelt dat die brieven ,,op zijn minst de schijn wekten dat geld werd beloofd aan bestuursleden, om hen zo te bewegen voor het Zuid-Koreaanse plan voor het WK 2022 te stemmen.''

De Zuid-Koreaan houdt echter vol dat zijn donaties ,,pure liefdadigheid'' waren. ,,Als de berichten kloppen, is dit een cynische poging van de FIFA om politiek gewin te behalen door oprechte donaties in een kwaad daglicht te stellen.'' Chung zegt al sinds de jaren negentig geld te doneren aan goede doelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen