VOETBAL2 jun '15 08:49

KNVB slaat vleugels uit

Auteur: ANP Nieuws

KARLSRUHE (ANP) - De KNVB gaat specifieke voetbal- en topsportkennis vergaren in het buitenland.

Bert van Oostveen en Jelle Goes (R). ANP
Bert van Oostveen en Jelle Goes (R). ANP

Dat kondigt technisch manager Jelle Goes dinsdag in AD Sportwereld aan. ,,In de afgelopen tien, vijftien jaar is de wereld bij ons op bezoek geweest om te kijken hoe wij werken en talent opleiden. We hebben onze kennis met iedereen gedeeld. Je hoort nu kritiek dat we knowhow te makkelijk hebben weggegeven en links en rechts worden ingehaald. Terechte kritiek wellicht, daarom zijn we nu zelf aan de beurt om te halen in plaats van te brengen'', betoogt Goes in het dagblad.

De KNVB wil onder meer in Nieuw-Zeeland (rugby), Australië (instituut van de sport), Qatar (academie voor sport), Verenigde Staten (basketbal, ijshockey, honkbal, american football), Duitsland (Bayern München en de Duitse voetbalbond) en Engeland (Arsenal/Chelsea) studie gaan doen. De plannen behoren tot een nieuw masterplan voor het Nederlandse voetbal, na het eerste beleidsplan in 2000. ,,Het is nu tijd voor de Hollandse voetbalschool 2.0'', zegt Goes.

De aanzet voor het nieuwe masterplan, dat volgend jaar mei klaar moet zijn, werd in december vorig jaar gegeven tijdens een KNVB-congres. Inmiddels heeft de voetbalbond een lijst met elf concrete actiepunten opgesteld. Het is de bedoeling dat kopstukken uit het Nederlandse voetbal een actieve rol gaan vervullen in de uitvoering van het nieuwe masterplan. Willem van Hanegem, Co Adriaanse en Ruud Gullit hebben hun medewerking al toegezegd.

,,We moeten niet klakkeloos kopiëren, maar laten we ook openstaan om te leren van anderen. Zonder onze eigen identiteit te verliezen'', aldus Goes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen