VOETBAL21 nov '15 10:08Aangepast op 21 nov '15 10:26

Sancties gevraagd tegen Blatter en Platini

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De onderzoekskamer die namens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk illlegale praktijken van voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini heeft onderzocht, vraagt om sancties tegen beide bestuurders.

EPA
EPA

,,Over de inhoud van het afgeronde rapport en over de gevraagde strafmaatregelen worden geen mededelingen gedaan'', valt zaterdag te lezen op de website van de FIFA.

De tuchtkamer, onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert, meldde zaterdag dat het de laatste rapporten van de onderzoekers binnen heeft. ,,We gaan de rapporten nauwkeurig bestuderen en beslissen binnen afzienbare tijd of er een tuchtrechtelijke procedure tegen Blatter en Platini wordt ingesteld'', luidde de korte verklaring op de website.

Beide voetbalbestuurders zijn al voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie. Dat gebeurde wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

De Zwitser Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak. Hun beroep tegen de schorsing werd afgelopen week afgewezen door de beroepscommissie van de FIFA. Beiden stapten daarop naar sporttribunaal CAS dat nog uitspraak moet doen.

Gerelateerde artikelen