VOETBAL29 mei '15 18:12Aangepast op 29 mei '15 18:27

Feyenoord één Europees duel zonder publiek

Auteur: ANP Nieuws

NYON (ANP) - Feyenoord moet definitief de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek spelen.

ANP
ANP

Dat heeft de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA vrijdag bekendgemaakt. Daarnaast moet de Rotterdamse club twee boetes van in totaal 100.000 euro betalen.

Feyenoord krijgt de straffen voor het wangedrag van de fans tijdens het thuisduel in de Europa League tegen AS Roma op 26 februari. De UEFA heeft de fans schuldig bevonden aan racistisch gedrag, iets dat Feyenoord altijd heeft tegengesproken. Tijdens het duel werd een opblaasbanaan op het veld in De Kuip gegooid, in de buurt van de donkere speler Gervinho van AS Roma. Dat werd als racistisch geïnterpreteerd door de Europese voetbalbond.

Toen de banaan op het veld terechtkwam, werd de wedstrijd korte tijd onderbroken door de Franse arbiter Clément Turpin. De scheidsrechter legde het duel in de tweede helft nogmaals stil, nadat het publiek van alles op het veld had gegooid. De aanhang was boos vanwege de rode kaart die Turpin had gegeven aan Mitchell te Vrede. In het tumult dat daarna ontstond, kreeg ook reservedoelman Erwin Mulder rood. Beide Feyenoorders zijn voor twee Europese duels geschorst.

Tuchtcommissie

Voor racisme kreeg Feyenoord een boete van 50.000 euro. De andere 50.000 euro moet Feyenoord betalen omdat fans tijdens het duel vuurwerk hadden afgestoken en allerlei spullen op het veld hadden gegooid. Daarnaast blokkeerden ze de trappen, wat ook tegen de regels van de UEFA is. Mochten de fans zich binnen twee jaar weer misdragen, dan moet Feyenoord nóg een duel in een lege Kuip spelen.

De straf is conform het voorstel dat de inspecteur van de UEFA eind april deed aan de tuchtcommissie. Feyenoord dacht in eerste instantie dat dit voorstel al de definitieve straf was, maar die werd dus vrijdag pas uitgesproken.

De straf geldt voor het eerstvolgende seizoen waarin Feyenoord in Europees verband actief is. Dat zal nog minimaal een jaar duren. De Rotterdammers eindigden dit seizoen in de competitie als vierde en werden in de play-offs voor een Europa Leagueticket al in de eerste ronde uitgeschakeld. Feyenoord speelt daardoor komend seizoen geen Europees voetbal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen