VOETBAL17 nov '15 17:01

Oranjefans rouwen met biertje in de hand

Auteur: ANP Nieuws

HANNOVER (ANP) - In een Ierse pub in het centrum van Hannover raakt het condoleanceregister voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs steeds voller met handtekeningen.

Tientallen Oranjefans, als vanouds getooid in opvallende kleding en met een biertje in de hand, zetten hun naam in het boek dat vlakbij de bar ligt. Ook de supporters van Duitsland tekenen dat register, wat dinsdag kort voor de aftrap van de onderlinge oefeninterland symbolisch wordt overhandigd aan de Franse supportersclub.

De aanhangers van de 'Mannschaft' en Oranje willen daarmee hun medeleven laten blijken aan Frankrijk, dat rouwt om de 129 doden die vrijdagavond vielen door terreurgeweld. ,,Dit is toch wel het minste dat we kunnen doen'', aldus Jos van Hooren, één van de trouwe volgers van het Nederlands elftal. De inwoonster van Almere spelt bij iedereen die ze kent in de Ierse pub een zwarte rouwband op de mouw. ,,Mijn eigen gebaar van medeleven'', zegt ze. ,,Ik heb hier in Hannover 16 meter zwart lint, een schaar en een doos spelden gekocht. De trouwe fans die er altijd bij zijn, krijgen zo'n rouwbandje om.''

Terwijl de regen onophoudelijk neer klettert in de straten van Hannover, waar de eerste kerstmarkten al in aanbouw zijn, stroomt de pub op de hoek van een groot plein steeds voller. Met bussen en auto's zijn zo'n 250 Oranjefans naar Duitsland gekomen om het Nederlands elftal aan te moedigen in wat op voorhand al één van de meest bizarre interlands uit de geschiedenis belooft te worden. Voetbal is even bijzaak, de oefeninterland staat volledig in het teken van medeleven en eensgezindheid. Samen tegen terreur, is de boodschap die Duitsland en Nederland willen afgeven.

Toch heerst ook angst onder de trouwe aanhang van Oranje. ,,Toen ik vanochtend de deur uitstapte, schoot toch even door mijn hoofd: misschien is dit wel de laatste keer'', zegt Gert Grimmius uit Stadskanaal, ook een vaste volger van de nationale ploeg. ,,Het geweld komt ineens heel dichtbij het voetbal, dat zet je toch aan het denken. Maar ik ben er altijd bij en dus vandaag ook. Voor Oranje en voor de Fransen.'' Dat is de boodschap die overal in Hannover klinkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen