VOETBAL17 nov '15 21:28Aangepast op 17 nov '15 23:05

Duel van solidariteit op Wembley begonnen

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Engeland heeft dinsdagavond op Wembley het emotioneel beladen oefenduel tegen Frankrijk gewonnen.

EPA
EPA

De Britse ploeg zegevierde met 2-0 dankzij treffers van Dele Alli en Wayne Rooney. De tweekamp in Londen tussen de twee Europese grootmachten stond in het teken van de bloedige aanslagen afgelopen vrijdag in Parijs.

Onder zware beveiliging ging het 'duel van de solidariteit en verzet' van start, met vele hoogwaardigheidsbekleders op de tribunes, onder wie de Britse premier David Cameron, prins William en de Londense burgemeester Boris Johnson. Voor het begin van de wedstrijd legden onder anderen de twee bondscoaches Roy Hodgson en Didier Deschamps met prins William bloemen neer op het veld en werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden uit eerbetoon aan de slachtoffers. Beide teams speelden met rouwbanden.

,,De focus zal wereldwijd nog meer op deze wedstrijd liggen na de afgelasting van het duel tussen Duitsland en Nederland in Hannover'', besefte Hodgson vlak voor het duel. ,,We zien deze wedstrijd tegen Frankrijk als een demonstratie van solidariteit en verzet.''

Volkslied

In de afgelopen dagen was het Britse medeleven met de tragedie in Frankrijk al goed zichtbaar op en rond Wembley. De beroemde boog over het stadion was in de Franse kleuren verlicht en bij de ingang van het complex was het Franse motto Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) in grote letters geprojecteerd. Aan de oproep om voor het begin van het duel uit volle borst het Franse volkslied mee te zingen, werd door het Britse thuispubliek massaal gehoor gegeven.

De Franse selectie maakte de terreur in Parijs van dichtbij mee. Tijdens het oefenduel met Duitsland waren de explosies in het Stade de France hoorbaar. Beide teams besloten na afloop uit voorzorg de nacht in het stadion door te brengen. De Franse middenvelder Lassana Diarra verloor een nicht bij de aanslagen van vrijdag, terwijl de zus van aanvaller Antoine Griezmann kon ontsnappen uit popzaal Bataclan, waar bijna negentig mensen werden vermoord. Beide spelers fungeerden na de rust op Wembley als invaller.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen