VOETBAL26 mrt '15 08:10

Terim zoekt naar magie bij Turkije

Auteur: ANP Nieuws

MARIENFELD (ANP) - Op de plek waar Fatih Terim in 2008 de basis legde voor een succesvol EK, wil de 61-jarige bondscoach van Turkije deze week weer een stunt voorbereiden.

EPA
EPA

In het Duitse stadje Marienfeld werkt de Turkse ploeg toe naar de EK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen het Nederlands elftal.

Het voetbalmaffe land met bijna 80 miljoen inwoners snakt naar nieuw voetbalsucces, na de derde plaats op het WK van 2002 en het bereiken van de halve finales bij het EK 2008. Sindsdien gaat het echter bergafwaarts met Turkije.

De rode brigade van Terim staat er in de EK-kwalificatie nog beroerder voor dan Oranje. Turkije verloor net als het Nederlands elftal van IJsland en Tsjechië, kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Letland en won alleen van Kazachstan. Met slechts vier punten op zak moet de ploeg van Terim in Amsterdam winnen om het EK van volgend jaar in Frankrijk weer in beeld te krijgen. De succesvolste Turkse trainer ooit heeft daarom bewust gekozen voor een terugkeer naar Marienfeld. De 'Imperator' (keizer) kweekte daar in de zomer van 2008 een ongekende strijdlust en saamhorigheidsgevoel binnen het Turkse elftal, dat uitgroeide tot de verrassing van het EK.

Sportieve malaise

Turkije stond in die tijd voor het laatst in de top van de wereldranglijst. Het uitblijven van sportieve prestaties heeft er toe geleid dat de Turken sindsdien steeds verder zijn weggezakt. Na het missen van het WK 2010 kreeg Guus Hiddink de opdracht om het land naar het EK van 2012 te leiden, maar ook de Varssevelder faalde. Hij slaagde er weliswaar in de selectie te verjongen, maar dat ging niet hand in hand met sportief succes. Hiddink werd bekritiseerd omdat hij vaker in Amsterdam zou zitten dan langs de Turkse voetbalvelden en leverde eind 2011, na het missen van het EK, zijn lucratieve contract in.

Met Terim voor de derde keer aan het roer hoopt Turkije op betere tijden. De voetbalkeizer heeft de magie uit zijn vorige periode echter nog niet kunnen terugbrengen. De Turken voetballen meer meer vanuit het hart dan met hun verstand. Individueel kunnen ze allemaal geweldig voetballen, maar Terim heeft er (nog) geen hecht team van kunnen maken.

In Amsterdam moet de ommekeer komen, wel zonder de geschorste vedette Arda Turan van Atlético Madrid. ,,Nederland mist met Van Persie en Robben ook twee belangrijke spelers'', zegt spits Burak Yilmaz, ploeggenoot van Wesley Sneijder bij Galatasaray. ,,Bij winst doen we weer helemaal mee en krijgt ons zelfvertrouwen een 'boost'. Daar geloven we in.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen