VOETBAL27 mei '15 17:20Aangepast op 27 mei '15 17:54

VS: ook fraude bij toewijzing WK 2010

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Ook bij de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika is smeergeld aangenomen door FIFA-officials.

Blatter en Zuma. Archieffoto EPA
Blatter en Zuma. Archieffoto EPA

Dat zeiden de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch en aanklager Kelly Currie woensdag tijdens een persconferentie. De vicepresident van de FIFA, Jack Warner, zou alleen al 10 miljoen dollar hebben geëist van de Zuid-Afrikaanse overheid in ruil voor de organisatie.

Ze gingen daarmee verder in op het onderzoek naar het omkoopschandaal bij de FIFA. In verband met dat schandaal werden woensdagochtend zeven mensen opgepakt in de Zwitserse stad Zürich. Daarbij zijn, zei Lynch, officials betrokken van de FIFA en van de Noord- en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden Concacaf en Conmebol.

Volgens Lynch werd er bovendien smeergeld aangenomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen bij de FIFA in 2011. Ook werd voor 110 miljoen dollar aan steekpenningen uitgegeven bij de toewijzing van de Copa America aan de Verenigde Staten. Dat toernooi wordt in 2016 gehouden. Tevens werd smeergeld betaald bij het sponsorschap van het Braziliaanse nationale elftal. Bewijs voor matchfixing is er niet in dit onderzoek.

Belasting ontdoken

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat voor miljoenen aan belasting is ontdoken en dat tientallen miljoenen op bankrekeningen staan van FIFA-officials. Die rekeningen bevinden zich in landen als Hongkong, de Kaaimaneilanden en Zwitserland. Veel verdachten leefden volgens Currie enige tijd in de Verenigde Staten, hielden daar meetings of hadden daar bankrekeningen. Vandaar dat de Amerikanen deze zaak startten.

Lynch zei dat de Amerikaanse autoriteiten proberen verdachten die nog niet vastzitten alsnog aan te houden. Op de positie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter ging ze niet in. De aanklacht tegen in totaal veertien mensen, onder wie negen FIFA-officials, was volgens Lynch niet bewust gepland voor de verkiezing van een nieuwe FIFA-voorzitter aanstaande vrijdag.

Volgens FBI-directeur James Comey zal er stevig worden ingegrepen door de Amerikaanse justitie. De maximumstraf voor afpersing, de zwaarste aanklacht tegen de verdachten, is twintig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen