VOETBAL10 mrt '15 23:25

Porto bluft Basel af met wereldtreffers

Auteur: ANP Nieuws

PORTO (ANP) - FC Porto behoort tot de beste acht Europese clubs van het seizoen.

EPA
EPA

De veelvoudig Portugees kampioen blufte dinsdagavond op superieure wijze FC Basel af door wereldtreffers van Yacine Brahimi, Héctor Herrera, Casemiro en Vincent Aboubakar: 4-0.

Voor Basel was de opdracht na de 1-1 thuis duidelijk: scoren. De Zwitsers maakten er haast mee, zetten druk, joegen op de bal, maar toonden weinig overleg. Porto, met de enige twee Portugezen van dienst op de bank naast Bruno Martins Indi, wachtte even af, vertrouwend op het technisch vernuft en de gehaaide, snelle aanvallers. Een logische keuze.

De eerste kans kwam na een klein kwartier en meteen was het raak. Walter Samuel vloerde Cristian Tello net buiten het strafschopgebied. Brahimi eiste de vrije trap op, met Danilo als extra dreiging in de buurt, en tilde de bal over de muur in de bovenhoek. Doelman Tomás Vaclik stond verstijfd.

Brancard

De Porto-aanhang schrok voor het eerst toen Fabiano een bal 'buiten de zestien' wegkopte en in botsing kwam met Danilo. De doelman stond weer op, de verdediger niet. Hij werd op een brancard, met de nek gestabiliseerd, weggedragen. Martins Indi was zijn vervanger.

Basel deed er nog een schepje bovenop en schuwde daarbij enig fysiek geweld niet. Martins Indi kreeg, na voor opruiming te hebben gezorgd, een elleboogje van de Albaniër Shkëlzen Gashi op de kaak; Derlis González deed een smerige aanslag op de enkel van Brahimi. Voor rust was Porto dichter bij 2-0 - Aboubakar rakelings naast - dan Basel bij 1-1.

Tweede treffer

De Spaanse trainer Julen Lopetegui leek Porto in de rust te hebben gemaand wat verder van eigen doel te voetballen. Als dat klopt, een gouden ingeving. Twee minuten na de hervatting kwam de tweede treffer al, van Herrera met een secuur geplaatst schot. De wervelende actie die eraan vooraf ging, van uitblinker Brahimi, was minstens zo mooi.

Dat gold ook voor de vrije trap van Casemiro, van een meter of 25 in de kruising. De 3-0 dimde de Zwitserse frustratie maar gedeeltelijk. Het bleef af en toe onnodig onvriendelijk. Zelfs Aboubakar maakte daar geen eind aan met hoogstandje nummer vier. Samuel kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen