VOETBAL8 nov '15 16:30

Feyenoord en Ajax in evenwicht: 1-1

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Feyenoord en Ajax hebben elkaar zondag in evenwicht gehouden in de klassieker.

ANP Pro Shots
ANP Pro Shots

De Amsterdamse club knokte zich in de tweede helft naast de Rotterdamse thuisploeg. Met een van richting veranderd schot voorkwam Davy Klaassen dat Ajax net als anderhalve week geleden onderuit ging in De Kuip: 1-1. Ajax behield daardoor aan kop van de eredivisie een voorsprong van drie punten op de aartsrivaal.

Hoogstaand was de klassieker zeker niet, maar net als onlangs in de bekerconfrontatie vergoedde de spanning veel. Het spel golfde op en neer, al slaagde vooral Ajax er amper in het balbezit om te zetten in kansen. De Amsterdammers voetbalden tot zo'n dertig meter van het doel heel behoorlijk. Voorin ontbrak het echter aan stootkracht. Net als in de beker koos trainer Frank de Boer voor een 'valse' spits, dit keer middenvelder Klaassen. Hij kreeg echter vooral ballen door de lucht aangespeeld en amper in zijn voeten, waardoor Klaassen nauwelijks in het spel voorkwam.

De Boer greep in de rust in en posteerde met Arek Milik een echte spits in de punt van de aanval, waardoor Klaassen een linie zakte. Hij moest ook wel, want Ajax had in de eerste 45 minuten geen enkele keer op doel geschoten. Slechts eenmaal waren de bezoekers gevaarlijk, toen Daley Sinkgraven de bal naast knalde. Feyenoord was in de eigen Kuip een stuk dreigender. Eljero Elia verscheen na een half uur ineens vrij voor Jasper Cillessen, maar hij schoot op de benen van de keeper.

Kansen Feyenoord

Een paar minuten voor rust kwam de thuisclub op voorsprong via verdediger Van Beek, vorige week nog de pechvogel met zijn eigen doelpunt tegen ADO Den Haag. Op aangeven van Dirk Kuijt tikte hij de 1-0 binnen. Met Milik als vervanger van de aangeslagen Riechedly Bazoer was Ajax in de tweede helft dreigender. De gelijkmaker viel na bijna een uur spelen op fortuinlijke wijze. Een schot van Klaassen werd onderweg van richting veranderd, waardoor doelman Kenneth Vermeer kansloos was: 1-1.

Feyenoord maakte in de slotfase de meeste aanspraak op de winst. Invaller Colin Kazim-Richards kreeg de grootste kans, maar hij stuitte op Cillessen. Daardoor bleef de tweede klassieker in amper twee weken tijd zonder winnaar.

Gerelateerde artikelen