VOETBAL27 mei '15 07:24Aangepast op 27 mei '15 08:04

Officials FIFA opgepakt

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Meer dan tien topofficials van de wereldvoetbalbond FIFA zijn woensdagochtend door de Zwitserse politie gearresteerd bij een inval in hun hotel in Zürich.

EPA
EPA

Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Dat meldde de Amerikaanse krant New York Times. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoorde niet tot de opgepakte functionarissen.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. Volgens The New York Times zullen de aangehouden officials worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De inval in het vijfsterrenhotel gebeurde snel en rustig. De bobo's werden van hun bed gelicht en afgevoerd, sommigen met handboeien om.

De aanhoudingen vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager.

Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping. De aantijgingen rond de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar leidden tot een groot onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. De conclusie uit het lijvige rapport luidde dat er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen