VOETBAL7 okt '15 19:19Aangepast op 7 okt '15 20:37

Ethische commissie FIFA wil Blatter schorsen

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA wil preses Sepp Blatter voor negentig dagen schorsen naar aanleiding van het omvangrijke onderzoek naar corruptie, fraude en omkoping binnen de mondiale bond.

EPA
EPA

Dat meldden woensdagavond eerst internationale media waarna een persoonlijk adviseur van Blatter de berichtgeving bevestigde.

Het gaat om een voorlopige beslissing, die door de tuchtkamer van de ethische commissie nog formeel moet worden bekrachtigd. Volgens de BBC valt donderdag of vrijdag het definitieve oordeel over de voorgenomen sanctie tegen Blatter.

Tegen de 79-jarige Zwitser loopt een strafrechtelijke procedure. De Zwitserse justitie verdenkt Blatter van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. Zo zou hij in 2011 de steun van UEFA-preses Michel Platini hebben gekocht om als voorzitter van de FIFA herkozen te kunnen worden. Ook zou Blatter voor een veel te laag bedrag tv-rechten aan medebestuursleden hebben verkocht.

Platini

Platini, die in februari graag opvolger wil worden van de sowieso vertrekkende Blatter, is officieel nog niet als verdachte aangemerkt. Hij ontving in 2011, het jaar van de voorzittersverkiezing bij de FIFA, een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij als diens persoonlijk adviseur tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht. Als reden voor de zeer late betaling gaf Platini onlangs als verklaring dat de FIFA in 2002 niet over het geld beschikte om hem uit te betalen.

Volgens de Duitse krant Die Welt wacht Platini nu hetzelfde lot bij de ethische commissie als Blatter. Half september werd secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van de FIFA-preses, al op non-actief gezet door de FIFA vanwege illegale handel in WK-tickets.

Toenemende druk

Blatter werd op 29 mei herkozen voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter, twee dagen nadat zeven FIFA-kopstukken in Zürich werden opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Op 2 juni kondigde hij tot ieders verrassing zijn vertrek aan, naar eigen zeggen bij gebrek aan voldoende steun.

Ondanks de toenemende druk binnen en buiten de voetbalwereld weigerde Blatter zijn functie voortijdig neer te leggen. Hij wil aanblijven tot de voorzittersverkiezing op 26 februari. De ethische commissie van de FIFA zal hem daarvan waarschijnlijk nog deze week weerhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen