VOETBAL29 sep '15 21:17Aangepast op 29 sep '15 21:32

Platini zit tussen getuige en verdachte in

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De belaagde UEFA-voorzitter Michel Platini wordt in het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de wereldvoetbalbond FIFA wel degelijk voor een deel als verdachte behandeld.

EPA
EPA

Dat heeft de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber dinsdag tegen verslaggevers gezegd. ,,Het is onwaar dat we meneer Platini afgelopen vrijdag alleen hebben gehoord als getuige. We doen onderzoek naar hem als een persoon die tussen getuige en verdachte instaat.''

Platini heeft de afgelopen dagen meer dan eens benadrukt dat hij geen verdachte is in het meest recente onderzoek van de Zwitserse justitie naar omkoping en corruptie binnen de FIFA-top. De Franse oud-international, een belangrijke kandidaat om Sepp Blatter eind februari 2016 op te volgen als voorzitter van de FIFA, is in opspraak gekomen door een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan hem in 2011.

Dat bedrag zou hij van Blatter hebben ontvangen voor verrichte werkzaamheden als diens persoonlijke adviseur tussen 1999 en 2002. Volgens diverse lezingen zou de FIFA-baas zijn UEFA-collega met dit geld echter hebben omgekocht, in ruil voor steun en stemmen vanuit Europa bij de FIFA-voorzittersverkiezing in 2011.

Salarisdeal

De Zwitserse justitie opende vrijdag een strafrechtelijke procedure tegen Blatter, die evenals Platini uitgebreid werd verhoord. Ook nam justitie tal van documenten en computerbestanden mee van het FIFA-hoofdkantoor en de werkkamer van Blatter. De 79-jarige voorzitter is nog niet officieel aangeklaagd. ,,Dat besluit is nog niet genomen'', liet Lauber weten. Blatter is na het nieuwe schandaal nog steeds niet van plan zelf op te stappen en wil zelfs tot eind februari gewoon in functie blijven.

Diverse lidstaten van de UEFA willen in elk geval zo snel mogelijk tekst en uitleg van Platini over zijn riante salarisdeal met de FIFA. Vooral de zeer lange periode van negen jaar die er tussen het vermeende werk en de dubieuze betaling zit, wekt alom veel verbazing. Volgens de zestigjarige Fransman is er geen sprake van fraude. Hij benadrukte dinsdag nog maar eens dat hij vastbesloten is om in de race voor het voorzitterschap van de FIFA te blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen