VOETBAL8 okt '15 12:39

FIFA schorst Blatter en Platini voor 90 dagen

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en de Europese voetbalbaas Michel Platini donderdag voor negentig dagen geschorst.

EPA
EPA

Beiden mogen zo lang hun functies niet uitoefenen. Platini gold als de belangrijkste kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als baas van de FIFA, maar door zijn schorsing is dat hoogst onzeker geworden.

De schorsing kan met nog eens 45 dagen worden verlengd, meldde de ethische commissie. Een dag eerder had de onderzoekskamer van deze FIFA-commissie voorgesteld beide voetbalbazen voor negentig dagen te schorsen. De tuchtkamer onder leiding van Hans-Joachim Eckert bekrachtigde dat donderdag.

Secretaris-generaal Jérôme Valcke werd door de ethische commissie ook officieel geschorst. De Franse rechterhand van Blatter was in september door het FIFA-bestuur al op non-actief gezet, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor WK-wedstrijden in Brazilië.

Tv-rechten

Tegen de 79-jarige Blatter, bezig aan zijn laatste maanden bij de FIFA, loopt een strafrechtelijke procedure. De Zwitserse justitie verdenkt Blatter van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. Zo zou hij in 2011 de steun van UEFA-preses Platini hebben gekocht om als voorzitter van de FIFA herkozen te kunnen worden. Ook zou Blatter voor een veel te laag bedrag tv-rechten aan medebestuursleden hebben verkocht.

Platini, die in februari graag opvolger wil worden van de sowieso vertrekkende Blatter, is officieel door justitie niet als verdachte aangemerkt. Hij ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter voor werkzaamheden die hij als diens persoonlijk adviseur tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen