VOETBAL11 mrt '15 22:49

Bayern speelt met tiental van Sjachtar

Auteur: ANP Nieuws

MÜNCHEN (ANP) - 'Het beste team wint niet altijd'.

EPA
EPA

Mircea Lucescu zei het voor de return tegen Bayern München, na de 0-0 'thuis' in Lviv, met flauwe hoop in de stem. Woensdagavond won de beste echter wel. Dat moest de honkvaste Roemeen, sinds 2004 als trainer in dienst bij Sjachtar Donetsk, al heel vroeg in het duel met de Duitse kampioen erkennen. Zijn team kwam er met 7-0 nog genadig vanaf.

De vrees dat het wel eens erg mis kon gaan in de Allianz-Arena, met 70.000 toeschouwer voller dan ooit, bekroop hem al na enkele minuten toen Oleksander Koetsjer in eigen strafschopgebied Mario Götze vloerde. Het ontnemen van een duidelijke scoringskans, oordeelde scheidsrechter William Collum streng. Hij wees naar de stip en trok rood.

Aan de cruciale overtreding ging een aanval vooraf die werd opgezet door de gretige Arjen Robben met steun van Franck Ribéry. Het was de start die coach Pep Guardiola voor ogen had met zijn uiterst offensieve tactiek om een plek in de kwartfinale van de Champions League op te eisen. Behalve 'Rib en Rob' stonden ook Götze, Robert Lewandowski en Thomas Müller in de basis. De laatste schoot de penalty binnen.

Robben

Robben was dichtbij de 2-0. De 'Vliegende Groninger' kon een voorzet van Lewandowski net niet binnenglijden. Om de schade te beperken ruilde Lucescu aanvaller Taison, een van de negen Brazilianen die hij had meegenomen naar München, voor een verdediger, Sergij Krivtsov. Hij kocht er slechts tijd mee. Bayern dicteerde, creëerde en heerste.

Dat het voor rust bij een treffer van Jérôme Boateng bleef, was een meevaller voor de Oekraïners, ondanks de tientallen beschikbare miljoenen nog altijd de 'kompels' of 'mollen' genoemd naar het mijnwerkersverleden. Robben maakte dat niet actief meer mee. Hij greep na een dik kwartier naar de achterkant van het linkerdijbeen en ruimde uit voorzorg het veld.

In de tweede helft ging het meteen hard. Ribéry en Müller, met zijn 26e doelpunt in de belangrijkste Europese competitie, voerden de productie verder op. Daarna was het wachten op de rentree van Philipp Lahm, vier maanden na diens enkelbreuk. Die houden de fans tegoed. Ze stelden zich tevreden met goals van Holger Badstuber, Lewandowski en Götze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen