VOETBAL15 feb '14 22:38

Utrecht steeds dieper in de problemen

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - FC Utrecht is er voor de negende keer op rij niet in geslaagd een competitieduel te winnen.

ANP
ANP

De ploeg uit de Domstad speelde zaterdag met 1-1 gelijk bij AZ en ziet de nacompetitiestreep in de eredivisie steeds dichterbij komen, doordat enkele concurrenten in de degradatiezone wel wonnen.

AZ nam vanaf de openingsfase het initiatief. De Alkmaarders hielden het veld breed met vleugelspelers Roy Beerens en Steven Berghuis en trachtten zo de door Utrecht opgeworpen muur in het centrum te omzeilen. De bezoekers leken totaal niet bereid verandering te brengen in hun matige statistieken en hadden geluk dat de aanvallen van AZ vaak strandden in het zicht van het doel.

Zo ontbrak het Berghuis tweemaal aan tijd om het doel van keeper Robbin Ruiter gericht onder vuur te nemen. Dat lukte Beerens wel, al stichtte hij middels zijn afstandsschoten weinig gevaar. Meer succes had hij toen Berghuis hem veel vrijheid gunde met een prachtige crosspass. Beerens trok naar binnen, leverde een voorzet op maat af op Aron Jóhannsson, die via de armen van Gévero Markiet en Ruiter raak kopte.

Bij Utrecht onttrok aanvankelijk alleen Steve de Ridder zich aan de malaise, zoals wel vaker de laatste maanden. De Belg was verantwoordelijk voor de enige goede kans voor rust van de Domstedelingen. Doelman Esteban hield hem met een reflex van scoren af. Spelmaker Yassin Ayoub werd kort na rust geblesseerd gewisseld, terwijl aanvoerder Jens Toornstra lange tijd onzichtbaar bleef. De middenvelder, die vorige week met een gemiste strafschop nog de schlemiel was tegen RKC (5-2), sloeg echter keihard terug. Met een zuivere, hoge vrije trap bracht hij Utrecht in de tweede helft op 1-1.

Die treffer leek Utrecht amper te inspireren, al kregen de bezoekers wel een grote kans op de 1-2. Juan Agudelo onderschepte een foute terugspeelbal van Celso Ortiz, maar na een lichte touchering door Esteban verkoos hij een struikelpartij boven een doelpoging. Ook een strafschop was de spits niet gegund. Bij gebrek aan fatsoenlijke aanvallen, van beide kanten overigens, kwam het gevaar in het laatste half uur slechts uit spelhervattingen. Met een vrije trap vanaf ongeveer dezelfde plek leek Toornstra zich nog een heldenrol toe te eigenen, maar de bal vloog over.

Gerelateerde artikelen