VOETBAL13 feb '14 22:23

FIFA: WK stimulans voor mensenrechten Qatar

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De mensenrechtensituatie in Qatar zal een positieve stimulans krijgen door de organisatie van het WK voetbal in 2022.

Dat is de stellige overtuiging van Theo Zwanziger, lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA, die donderdag in Brussel werd gehoord door een commissie van het Europees Parlement die zich over de situatie in Qatar buigt.

,,We moeten de druk die bij dit mondiale evenement komt kijken, met miljarden geïnteresseerden, juist gebruiken om Qatar zo ver te krijgen dat het laat zien een open en tolerant land te zijn'', zo betoogde Zwanziger.

Amnesty International heeft grote zorgen over de situatie van duizenden gastarbeiders in Qatar, die in vaak loodzware omstandigheden de stadions moeten bouwen. Dat zou vorig jaar liefst 185 arbeiders uit Nepal het leven hebben gekost. Sepp Blatter, de hoogste baas van de FIFA, riep het organisatiecomité van Qatar in november op om een einde te maken aan de misstanden.

De wereldvoetbalbond is echter geenszins van plan om het Arabische emiraat de WK-organisatie af te pakken. ,,Dat zou contraproductief werken'', zei Zwanziger in Brussel. ,,Het zou betekenen dat de huidige situatie, met de schending van de mensenrechten, in stand blijft. De spotlights draaien dan namelijk weg van Qatar. Zij moeten zo snel mogelijk laten zien een open en tolerant land te zijn. Daarvoor zijn onafhankelijke controles nodig. We willen zo snel mogelijk verbetering zien.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen