VOETBAL28 mrt '14 11:15

Balans onder Hiddink: 38 interlands, 22 zeges

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - Guus Hiddink heeft tijdens zijn eerste periode als bondscoach (1994-1998) 22 van de 38 interlands gewonnen.

ANP
ANP

De gelouterde trainer uit Varsseveld stapte acht keer als verliezer van het veld; acht interlands eindigden in een gelijkspel. Onder Hiddink maakte Oranje 81 doelpunten en kreeg het er 29 tegen.

Hiddink deed in die periode het vaakst een beroep op Clarence Seedorf, die 33 keer in actie kwam. Ronald de Boer, Edwin van der Sar en Aron Winter speelden 31 interlands onder Hiddink. Van alle voetballers die onder Hiddink speelden, was Seedorf begin dit jaar de laatste die stopte. De 37-jarige middenvelder ging als trainer aan de slag bij AC Milan.

Guus Hiddink liet tijdens zijn 4-jarige ambtstermijn 21 spelers debuteren, onder wie de huidige recordinternational Van der Sar, en Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst. De grootste zeges van Oranje onder Hiddink waren in de WK-kwalificatie tegen Wales (7-1, op 9 november 1996) en San Marino (6-0, op 30 april 1997). Dieptepunt was de zware nederlaag op het EK van 1996 tegen Engeland (1-4).

Ondanks die zeperd wist Oranje in Engeland wel de kwartfinales te bereiken, waarin Frankrijk na strafschoppen te sterk was. Op het WK van 2 jaar later in Frankrijk maakte de ploeg van Hiddink grote indruk. Het Nederlands elftal stond op de drempel van de finale, maar moest uiteindelijk - weer na strafschoppen - buigen voor Brazilië in de halve finale. In de strijd om het brons was Kroatië vervolgens te sterk voor het aangeslagen team van Hiddink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen