VOETBAL13 mrt '14 23:08

AZ komt goed weg met kleine zege

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - Niet zonder enig fortuin verschafte AZ zich donderdag een redelijke uitgangspositie voor een plaats in de kwartfinale van de Europa League.

ANP
ANP

De laatst overgebleven Nederlandse club in de toernooien van de UEFA boekte voor eigen publiek een geflatteerde thuiszege op Anzji Machatsjkala (1-0).

AZ had over geluk niet te klagen in het met slechts zo'n 9.000 toeschouwers matig gevulde eigen stadion. Het had er na 15 minuten alles van weg dat keeper Esteban pas achter de doellijn een hand kreeg tegen een kopbal van Aleksander Boecharov. De Italiaanse arbiter die was belast met de bewaking van de achterlijn was kennelijk niet zeker van zijn zaak. Hij attendeerde de scheidsrechter dan ook niet.

Diezelfde Boecharov miste voor rust nog twee grote kansen. Hij gleed de bal na 25 minuten naast het doel en stuitte vlak voor rust ook nog eens op doelman Esteban. Ook Olexander Alijev leefde even in de veronderstelling dat hij zijn ploeg aan een treffer had geholpen. Zijn inzet belandde echter snoeihard op de lat.

Openingstreffer

Anzji verzuimde niet alleen te scoren, het hielp AZ ook nog aan de openingstreffer. Ali Gadzjibekov kon er niet zo gek veel aan doel dat hij na 28 minuten in het strafschopgebied de bal tegen zijn hand kreeg. Hij veroorzaakte wel een penalty, die Aron Johannsson met enige moeite verzilverde (1-0). De spits schonk zijn ploeg een voorsprong die het op basis van de krachtsverhoudingen op het veld niet verdiende.

AZ had het lastig tegen de ploeg die dit seizoen voor een bedrag van ruim 130 miljoen euro alle buitenlandse sterren verkocht. Soeleiman Kerimov, de steenrijke eigenaar van Anzji, heeft inmiddels andere prioriteiten dan met zijn ploeg de Europese voetbaltop bestormen. De voormalige werkgever van trainer Guus Hiddink staat met een uitgeholde selectie inmiddels op de laatste plaats van de Russische competitie

Datzelfde Anzji voetbalde wel beter dan AZ, dat ook in de tweede helft nauwelijks kansen creëerde en regelmatig aan een tegentreffer ontsnapte. Gelukkig voor het elftal van Dick Advocaat vergaten de Russen zichzelf te belonen voor het veldoverwicht. Daardoor reist AZ volgende week toch nog met enig perspectief naar Moskou voor de return.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen