VOETBAL30 mrt '14 16:32

Cambuur zoekt vergeefs naar afmaker

Auteur: ANP Nieuws

LEEUWARDEN (ANP) - SC Cambuur kan in de resterende wedstrijden van het seizoen nog niet definitief omhoog kijken in de eredivisie.

Ramon Leeuwin (L) van Cambuur in duel met Denni Avdic (R) van AZ. ANP PRO SHOTS
Ramon Leeuwin (L) van Cambuur in duel met Denni Avdic (R) van AZ. ANP PRO SHOTS

De Friezen lieten zondag voor eigen publiek na AZ te verslaan. De kansen waren er zeker, maar onder meer dankzij de Alkmaarse doelman Esteban bleef het 0-0. Cambuur zocht vergeefs naar een afmaker.

AZ-coach Dick Advocaat had topscorer Aron Johannsson, over wie hij om meer redenen dan het missen van strafschoppen ontevreden was, op de reservebank geparkeerd. Denni Advic mocht het in de plaats van de IJslandse Amerikaan centraal voorin proberen. Een groot succes was dat niet, ook omdat de Zweed weinig aanvoer kreeg van Steven Berghuis en Roy Beerens. De laatste verliet al halverwege de eerste helft trekkebenend het veld.

De beste kansen waren voor Cambuur, dat een uitstekende start had. Martijn Barto (kopbal gevangen door Esteban) en Elvis Manu (net naast) waren als eersten gevaarlijk. Mattias Johansson was net op tijd om Jody Lukoki de vrije doortocht te beletten. Na een kwartier werd de aanvalslust minder en het spel rommeliger.

Ellebogenwerk

AZ kon er weinig tegenover stellen. Schoten van Berghuis (hoog over) en Nemanja Gudelj (recht op doelman Leonard Nienhuis af) konden geen Fries verontrusten. Het 'ellebogenwerk' van Avdic en Gudelj maakte meer indruk. Er gebeurde voor rust nog van alles - veel werk ook voor de medische staf - goed wilde het voetbal niet worden.

Advocaat greep in de tweede helft als eerste in. Hij verving Berghuis door Donny Gorter, een verdediger. Dat gaf Cambuur even een offensieve impuls, maar niet een tempoversnelling. De angst voor een Alkmaarse counter bleef ook steeds merkbaar. Na ruim een uur vond ook Dwight Lodeweges het tijd voor wisselactie. Barto en Paco van Moorsel maakten plaats voor Bartholomew Ogbeche en Michiel Hemmen.

Manu

Manu maande de aanhang tot meer steun, maar liet even later na de 1-0 op het scorebord te brengen. Zijn slalom was mooi, de inzet ging voorlangs. De 0-1 lichtte even later ook niet op. Het intikkertje van Avdic werd door scheidsrechter Ed Janssen afgekeurd wegens buitenspel of een overtreding op Nienhuis.

Advocaat reageerde met een boos vingertje, zijn assistent Martin Haar met verbaal vuurwerk. Hij werd naar de tribune verbannen en zag van die positie goed hoe Esteban met drie reddingen, de eerste zonder het te weten, een punt veilig stelde. Daarna miste ook Hemmen nog een uitgelezen mogelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen