VOETBAL24 nov '14 12:41

Ajax strijdt in Parijs verder om derde plaats

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Met een uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain komt voor Ajax dinsdag het einde van het avontuur in de Champions League alweer in zicht.

ANP
ANP

Het is de Nederlandse kampioen opnieuw niet gelukt de achtste finales van het toernooi voor beste Europese clubteams te bereiken. Het elftal van Frank de Boer strijdt nog wel om een derde eindklassering in de poule, die een ticket voor de knockout-fase van de Europa League oplevert.

Ajax stelt de derde plaats in de groep veilig als het de kampioen van Frankrijk in het Parc des Princes verslaat. Een realistischer scenario is dat de beslissing op 10 december valt, als Apoel Nicosia in de ArenA op bezoek komt. In de laatste twee speelronden verdedigt de huidige nummer twee van de eredivisie een voorsprong van één punt op de club uit Cyprus.

Trainer Frank de Boer noemt het geen schande dat zijn ploeg Paris Saint-Germain en Barcelona moet laten voorgaan. Hij betreurt wel dat de strijd om de bovenste plaatsen in de poule al snel van het laatste beetje spanning verlost was. Ajax liet het vooral liggen in de uitwedstrijd bij Apoel Nicosia (1-1). In eigen huis bood de ploeg goed partij aan 'PSG' (1-1) en Barcelona (0-2).

Verschil groter

Ajax ontbreekt vooral sinds 2006 in de achtste finales van de Champions League omdat het verschil met de beste ploegen van Europa bijna elk jaar iets groter wordt. Het is steeds lastiger concurreren met clubs die soms wel vijf keer zoveel geld hebben te besteden. Dat merkt niet alleen de kampioen van Nederland. Na de loting van de Champions League is het in veel poules makkelijk te voorspellen welke clubs gaan overwinteren.

De beleidsmakers in Amsterdam zijn niet blind voor het enorme verschil met clubs als Real Madrid, Bayern München, Barcelona en Paris Saint-Germain. Ze denken wel dat het nog mogelijk is de groepsfase te overleven. Zeker als het resultaat van de loting een keer meevalt, wat de laatste jaren niet echt het geval was. Ajax prijst zich gelukkig met een reeks jonge talentvolle spelers, die het in rap tempo probeert vast te leggen.

Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn en Joël Veltman tekenden al tot 2018 bij. Jasper Cillessen (2018) en Anwar El Ghazi (2019) hebben inmiddels een mondeling akkoord bereikt. Arkadiusz Milik, Ricardo Kishna en Stefano Denswil volgen naar verwachting snel. Samen met Thulani Serero (2017), Viktor Fischer (2017) en een aantal uiterst talentvolle A-junioren kunnen zij het avontuur van Ajax tussen de Europese elite misschien eens verlengen. Al moeten de Amsterdammers zich natuurlijk ook eerst weer voor de Champions League zien te kwalificeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen