VOETBAL28 jun '14 21:09

Brazilië ternauwernood in kwartfinales WK

Auteur: ANP Nieuws

BELO HORIZONTE (ANP) - Brazilië is zaterdag bij het WK in eigen land met grote schrik vrij gekomen.

EPA
EPA

De thuisploeg balanceerde in Belo Horizonte op de rand van uitschakeling in de achtste finales tegen Chili. Na 90 minuten en de verlenging was de stand 1-1. Uiteindelijk zorgde de zenuwslopende strafschoppenreeks (3-2) alsnog voor een enorme opluchting in het voetbalmaffe land, dat in de kwartfinales mag aantreden tegen de winnaar van het duel tussen Colombia en Uruguay.

Het duel in Belo Horizonte voldeed vanaf de 1e minuut aan de hoge verwachtingen. Beide ploegen gingen er vol tegenaan en deelden in de persoonlijke duels flink uit. Brazilië was voor de rust de betere ploeg, met ook de beste kansen. De manschappen van bondscoach Luiz Felipe Scolari toonde in het Chileense strafschopgebied echter te weinig scherpte en koelbloedigheid.

Van Neymar ging in de Braziliaanse voorhoede de meeste dreiging uit. De lichtvoetige en behendige spits van Barcelona was voor de rust echter wat ongelukkig in zijn doelgerichte acties.

Hulk

Na ruim een half uur ging Hulk bij Brazilië volkomen onverwacht in de fout. De geblokte aanvaller speelde de bal uit een ingooi te zacht terug op Marcelo waarna Eduardo Vargas snel Alexis Sánchez aanspeelde. De spits van Barcelona schoot in de verre hoek bekeken raak, 1-1. Hulk leek 10 minuten na de rust zijn blunder te herstellen. Hij scoorde, maar Webb keurde het doelpunt af vanwege 'hands' bij de heetgebakerde aanvaller van Zenit Sint-Petersburg.

Chili was in de tweede helft veel beter gewaagd aan Brazilië, waarbij de spanning steeds hoger opliep. In de 64e minuut kreeg Charles Aránguiz namens de Chilenen een riante schietkans. Doelman Julio César redde met een knappe reflex.

Onzichtbaar

Neymar bleef lange tijd onzichtbaar in de tweede helft. In de 81e minuut dook hij weer eens op voor de Chileense doelman Claudio Bravo, die volgend seizoen ook bij Barça onder contract staat. De kopbal van Neymar miste kracht en richting. Kort daarna moest Bravo opnieuw ingrijpen na een uithaal van Hulk.

In de slopende verlenging maakte Brazilië de meeste aanspraak om de winnende goal. Neymar kon het echter niet alleen. In de 120e minuut knalde invaller Mauricio Pinilla namens Chili nog wel op de lat. Twee reddingen van doelman Julio César en de beslissende misser van schlemiel Jara zorgden toch nog voor een explosie van vreugde in heel Brazilië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen