VOETBAL14 mei '14 23:44Aangepast op 15 mei '14 06:10

Sevilla houdt banvloek Benfica in stand

Auteur: ANP Nieuws

Na een zeer lang seizoen op Europees niveau heeft Sevilla zichzelf woensdagavond beloond met de titel in de Europa League.

EPA
EPA

De nummer 5 van Spanje versloeg woensdagavond het favoriete Benfica na strafschoppen (4-2). Na de verlenging was de stand nog altijd 0-0. De Portugese doelman Beto stopte de slappe inzetten van Oscar Cardozo en Rodrigo.

Sevilla pakte voor de derde keer in de clubhistorie een Europese hoofdprijs, na de UEFA Cup in 2006 en 2007. De club veroverde in 2006 ook nog de Europese Supercup. Voor Benfica herhaalde de geschiedenis zich. De Portugese kampioen verloor vorig jaar de finale van de Europa League van Chelsea (1-2).

Van goed voetbal in de sfeervolle Juventus Arena was geen sprake. Beide ploegen gingen vol de strijd met elkaar aan en gaven elkaar weinig rust en ruimte om een aanval op te bouwen. Vooral Sevilla, dat de 19e Europese wedstrijd van het seizoen speelde, ging in de persoonlijke duels flink tekeer.

Sulejmani

Bij Benfica moest met name oud-Ajacied Miralem Sulejmani het ontgelden. De vleugelspeler werd in de beginfase eerst door Federico Fazio en daarna door Alberto Moreno hard aangepakt. Sulejmani moest door de twee aanslagen op zijn lijf al na 25 minuten de strijd staken.

Na een redelijke openingsfase van Sevilla groeide Benfica langzaam in de wedstrijd. In de extra tijd van de eerste helft kreeg de Portugese ploeg ineens drie kansen op rij. Doelman Beto hield Maxi Pereira en Rodrigo van scoren af, terwijl Nicolas Gaitan in riante positie niet tot een schot kwam.

Beto

In de tweede helft kwam er aan beide kanten veel meer ruimte. Nadat eerst Benfica weer de nodige kansen had gemist (Lima, Rodrigo), liet ook Sevilla zich gelden in aanvallend opzicht. José Antonio Reyes schoot in fraaie positie voorlangs. Dat deed ook ploeggenoot Carlos Bacca in de eerste verlenging. Strafschoppen bleken onvermijdelijk, met Beto als grote held van Sevilla.

Met de Spaanse triomf bleef voor Benfica de banvloek, die oud-coach Béla Guttmann over de club had uitgesproken, van kracht. De Hongaar won in 1961 en 1962 de Europa Cup I, maar werd nadien ontslagen omdat hij meer geld wilde. De woedende Guttmann riep toen dat Benfica zonder hem nooit meer een Europese finale zou winnen. Hij werd 52 jaar later ook in Turijn niet teruggefloten, in de achtste Europese finale van Benfica sinds zijn vertrek.

Gerelateerde artikelen