VOETBAL27 jun '14 10:09

Mexicanen ruiken kansen tegen Oranje

Auteur: ANP Nieuws

FORTALEZA (ANP) - Vijf keer op rij strandde Mexico in de achtste finale van het WK, maar zondag hoopt 'El Tri' voor het eerst buiten de eigen landsgrenzen de laatste acht te halen.

ANP
ANP

De ploeg van bondscoach Miguel Herrera moet dan in Fortaleza wel zien af te rekenen met het Nederlands elftal, dat op het WK vooralsnog boven verwachting presteert. ,,Maar Nederland is niet onoverwinnelijk'', zegt spits Oribe Peralta. ,,Het gaat niet om individuele kwaliteiten, het gaat er om hoe goed je als team bent.''

Wat individuele kwaliteiten betreft, beschikt Oranje met Arjen Robben en Robin van Persie over spelers van wereldklasse. De grootste ster van Mexico zit zondag waarschijnlijk weer op de bank. Javier 'Chicharito' Hernández, aanvaller van Manchester United, moet in Brazilië voorlopig genoegen nemen met een bijrol. Bondscoach Herrera kiest steeds voor het aanvalskoppel Oribe Peralta en Giovani Dos Santos. Heel lang stond Hernández droog in de nationale ploeg. Als invaller maakte hij maandag tegen Kroatië (3-1) voor het eerst in een jaar tijd weer eens een doelpunt voor 'El Tri'.

De Mexicanen waren in de groepsfase al dichtbij een stunt tegen gastland Brazilië, maar ze vergaten toen de kansen af te maken (0-0). Dankzij zeges op Kameroen en Kroatië schaarde de ploeg van Herrera, die in de kwalificatie nog een play-off tegen Nieuw-Zeeland nodig had om Brazilië te halen, zich toch op overtuigende wijze bij de laatste 16 op de mondiale eindronde. ,,We staan er goed voor en zijn zeer gemotiveerd om ook Nederland te verslaan'', zei aanvoerder Rafael Márquez, die ondanks zijn 35 jaar achterin nog altijd de rots in de branding is.

Bekende spelers

De oud-speler van FC Barcelona komt samen met Héctor Moreno (ex-AZ) en Francisco 'Maza' Rodriguez (ex-PSV) tegenover Robben en Van Persie te staan. ,,Oranje heeft een zeer goed team, dat op basis van de historie favoriet is. Maar wij willen ook historie schrijven. De kwartfinale is ons doel'', aldus Márquez. Mexico speelt net als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal in een 5-3-2-systeem met aanvallende backs. De nummer 20 van de wereldranglijst zal waarschijnlijk niet zo gaan aanvallen als Spanje, Australië en Chili in de groepsfase deden tegen Oranje. Mexico weet maar al te goed dat het Nederlands elftal op zijn best is als het ruimte krijgt om in de tegenstoot toe te slaan.

,,Nederland is een taaie tegenstander, het zal niet gemakkelijk worden'', zo beseft doelman Guillermo Ochoa. ,,Oranje heeft spelers die elke wedstrijd het verschil kunnen maken, ze zijn sterk en veelzijdig. Maar wij worden per wedstrijd beter en willen die lijn doortrekken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen