VOETBAL19 mei '14 15:26

Van Gaal ziet hartenwens in vervulling gaan

Auteur: ANP Nieuws

MANCHESTER (ANP) - In de herfst van een imposante trainersloopbaan weet Louis van Gaal zijn laatste hartenwensen te vervullen.

ANP
ANP

Volgende maand vertrekt de bondscoach met het Nederlands elftal naar het WK. Vervolgens gaat hij aan de slag bij Manchester United in Engeland, het land waar hij nog zo graag een keer de landstitel wil veroveren.

Eerst wenst Van Gaal nog een keer op een grote eindronde uit te komen. Al was het maar omdat hij het Nederlands elftal in 2002 niet naar het WK wist te loodsen. Die zwarte bladzijde op zijn curriculum vitae ligt niet meer zo onder een vergrootglas als hij volgend maand in Brazilië wel presteert met Oranje. In dat geval kan hij met opgeheven hoofd naar United vertrekken.

Een mooier scenario had Van Gaal 3 jaar geleden na zijn mislukte machtsgreep als directeur van Ajax niet kunnen schrijven. Werken op een WK en in de Premier League waren de uitdagingen waarvoor de coach een pensioen in zijn fraaie villa aan de Portugese Algarve nog even wilde uitstellen. Daarna beschouwt hij zijn trainersleven als afgerond. Zeker als hij United weer kampioen van Engeland maakt.

Nieuwe ploeg

Vier kampioenschappen in vier verschillende landen. Zo wil Van Gaal graag worden herinnerd. Met Ajax was Van Gaal al eens de beste van Nederland en de hele wereld. Vervolgens maakte de Amsterdammer Barcelona, Bayern München en zelfs AZ kampioen. Hij stapt op een prachtig moment in bij United, nu de club voor het eerst sinds de jaargang 1995-1996 niet aan de Champions League mag deelnemen.

Met een transferbudget van ruim 100 miljoen euro mag Van Gaal een nieuwe ploeg bouwen rond Robin van Persie, de sterspeler met wie hij onlangs verschillende eredivisiewedstrijden bekeek. Die kunst verstaat hij als bijna geen ander, zo bewees hij vooral bij Ajax, Bayern München en nu bij het Nederlands elftal.

Als coach van Manchester United zal Van Gaal ook kennismaken met journalisten van de verschillende Engelse tabloids, die er een andere ethiek op nahouden dan veel van hun Nederlandse collega's die door Van Gaal al met de rapportcijfers 'min, min' zijn beoordeeld. Zijn kennismaking met de BBC verliep begin deze maand al niet best. Toen een verslaggever van de Britse omroep hem vroeg of hij al veel wist van United, barstte Van Gaal direct los. ,,Dat is een heel domme vraag'', bulderde hij. ,,Wat denk jij dan? United is een van de grootste clubs ter wereld en dan zou ik daar niet veel over weten?''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen