VOETBAL14 okt '14 22:34

Servië - Albanië gestaakt na 'drone-aanval'

Auteur: BNR Webredactie

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië, onder leiding van bondscoach Dick Advocaat, en Albanië is gisteravond uit de hand gelopen door een 'drone-aanval' en gestaakt bij de stand 0-0.

De Engelse scheidsrechter Martin Atkinson legde de wedstrijd in de 41e minuut stil omdat er vuurwerk op het veld belandde. Vlak daarna vloog een drone het stadion van Partizan in Belgrado binnen met een Albanese vlag eraan.

Stefan Mitrovic probeerde het dundoek, met 'reclame' voor een Groot Albanië, naar beneden te trekken. Het leidde tot schermutselingen tussen de spelers. Onder hen aan Servische zijde Nemanja Gudelj (AZ), Dusan Tadic (ex-FC Twente) en Danko Lazovic, die in Nederland voor Feyenoord, Vitesse en PSV voetbalde. Atkinson stuurde daarop beide teams naar de kleedkamer.

De broer van de Albanese premier Edi Rama is tijdens het duel gearresteerd in een VIP-box van het stadion van Partizan in Belgrado. Rama wordt ervan verdacht de 'stunt' met de drone boven het veld en de ereterrassen te hebben bedacht en uitgevoerd. Dat meldde de Servische staatstelevisie op de eigen website.

Afkoelen
Na een lange afkoelingsperiode voor overleg werd besloten het beladen duel niet voort te zetten. Het Servische team kwam nog wel even naar buiten om afscheid te nemen van het publiek. Op de tribunes waren Albanese supporters niet welkom uit angst voor ongeregeldheden.

Dat heeft te maken met de politieke situatie in Kosovo. De Albanese meerderheid van de bevolking riep het land in 2008 eenzijdig uit tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat nog altijd als een autonome provincie.

“Op die vlag stond ook nog eens de kaart van Groot-Albanië. Dat is een gebied dat niet alleen uit Albanië bestaat, maar ook uit Kosovo, Servië, Montenegro, Noord-Griekenland en Macedonië. Er stonden ook twee nationalistische leiders op de vlag. Toen de Servische fans dat allemaal zagen, waren ze niet meer te houden."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen