VOETBAL27 apr '14 16:48

Ajax op 33 toeren naar 33e titel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op 33 toeren draaide Ajax dit seizoen naar de 33e landstitel.

Het elftal van trainer Frank de Boer hoefde niet eens te excelleren voor het vierde kampioenschap op rij. De belangrijkste concurrenten verzuimden het de club uit de hoofdstad echt lastig te maken.

Het is de titel van De Boer, die voorlopig een heel trainersleven kampioen blijft. Over een halve maand viert hij zijn 44e verjaardag, maar nu al staat hij in het recordboek van zijn club. Zelfs Rinus Michels en Louis van Gaal wonnen met Ajax geen vier titels op rij.

Het is eveneens het kampioenschap van de opleiding. Bijna geruisloos zetten Joël Veltman, Davy Klaassen, Thulani Serero, Stefano Denswil en Ricardo Kishna een laatste stap naar het eerste elftal. Basisspelers als Ricardo van Rhijn, Daley Blind en Viktor Fischer voetbalden nog niet zo heel lang geleden ook in de verschillende jeugdelftallen op de Toekomst.

Eriksen

Het is ook de titel van het gezonde verstand. Ajax ziet het eigen vermogen dit seizoen groeien tot zo'n 80 miljoen euro, maar toch liet het zich niet verleiden tot grote aankopen na het vertrek van sterspelers Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Opleiden gaat de club ook beter af dan kopen. Mike van der Hoorn, de enige echte aankoop, speelde dit seizoen nauwelijks een rol.

Spelers die 15 miljoen euro waard zijn, komen volgens trainer De Boer niet meer naar Ajax. Dus probeert de Amsterdamse club ze zelf maar op te leiden. De aanhang snakt vooral naar een paar makkelijk scorende aanvallers met fraaie individuele acties. Want het mag allemaal wel wat sprankelender bij Ajax, vindt ook de succesvolle hoofdtrainer.

Kwetsbaar

Ajax scoort beduidend minder dan in de vorige voetbaljaargang en acteerde opnieuw zonder topschutter. Kolbeinn Sigthorsson en Davy Klaassen maakten de meeste competitietreffers, slechts 10. Ajax startte als vanouds matig, maar ging draaien toen De Boer doelman Jasper Cillessen naar voren schoof en een middenveld met Daley Blind, Thulani Serero en Davy Klaassen formeerde. Ajax was ook degelijk en kreeg met afstand de minste treffers tegen, vaak een voorwaarde voor de landstitel.

Ajax veroverde op de laatste speeldag voor de winterstop de koppositie en sindsdien was de titelrace eigenlijk nooit meer echt spannend. Toch was de club nog vaak kwetsbaar, vooral als het door een tegenstander al op eigen helft onder druk werd gezet. Dat bewees vorige week PEC Zwolle (5-1) nog maar eens in de door vuurwerkgooiers ontsierde bekerfinale. Bij Ajax kan en moet het nog veel beter, vinden ze bij de Amsterdamse club. Als het daar in slaagt, gloort er een vijfde landstitel op rij aan de horizon.

Gerelateerde artikelen