VOETBAL4 jul '14 12:27

'Zelfbewuste' Belgen dromen van wereldtitel

Auteur: ANP Nieuws

BRASILIA (ANP) - Liefst 12 jaar lang moesten de Belgische voetbalfans wachten tot hun land weer eens aan een eindtoernooi mee mocht doen.

EPA
EPA

Na de achtste finaleplaats bij het WK van 2002, nam het cynisme met het jaar toe. België zakte zelfs af naar de 71e plaats op de wereldranglijst.

Een nieuwe generatie voetballers maakte met plaatsing voor het WK in Brazilië een einde aan de inktzwarte periode. Nu de kwartfinales zijn bereikt, kent de euforie geen grenzen meer. Het cynisme heeft plaatsgemaakt voor zelfvertrouwen en bravoure. België droomt zelfs hardop van de wereldtitel.

Waar in de groepsfase het spel van de Rode Duivels nog tegenviel, wist België dinsdag in de achtste finales tegen de Verenigde Staten wel te overtuigen. De Belgische voetballers, die tegenwoordig bijna allemaal bij een Europese (top)club spelen, creëerden kans op kans. Doelman Tim Howard hield de Amerikanen lange tijd op de been, maar in de verlenging maakte België alsnog het verschil.

Versterkt middenveld

De wedstrijd in de achtste finale maakte de komende tegenstander Argentinië één ding duidelijk: als je België de ruimte geeft en laat voetballen, zoals de naïef aanvallende Amerikanen deden, vraag je om problemen. Argentinië zal België op een andere manier bestrijden. Coach Alejandro Sabella kiest vermoedelijk voor een versterkt middenveld, waarbij mogelijk een rol is weggelegd voor routinier Martin Demichelis. Voor Sabella is het zoeken. Argentinië kent tot dusverre een moeizaam toernooi en kwam in de achtste finales tegen Zwitserland serieus in de problemen. De 100.000 Argentijnen die zaterdag in Brasilia zijn, hebben hun hoop vooral gevestigd op Lionel Messi, die er na het wegvallen van Sergio Agüero in aanvallend opzicht behoorlijk alleen voor staat.

Voor België zal het bereiken van de halve finales een evenaring zijn van de prestatie uit 1986. Bij dat WK zorgde Diego Armando Maradona er met twee doelpunten voor dat de Belgen de eindstrijd misliepen. Argentinië won toen het WK. 4 jaar later, in 1990, bereikten de Argentijnen opnieuw de finale. Toen won Duitsland.

Na 1990 kwamen de Argentijnen bij de mondiale titelstrijd niet meer tot hele grootse prestaties. In 1998 (tegen Oranje), 2006 en 2010 was de kwartfinale het eindstation.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen